Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 29 april 2011

Koninklijke Onderscheiding voor vijftien Amersfoorters

Vijftien Amersfoorters ontvingen vrijdag 29 april 2011 uit handen van burgemeester Lucas Bolsius een Koninklijke Onderscheiding. Dat gebeurde tijdens de Algemene Gelegenheid in de raadzaal van het stadhuis in Amersfoort. Het gaat om vijf vrouwen en tien mannen, twaalf werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, drie werden Ridder.

Woutera Doornekamp (64 jaar)
Mevrouw Doornekamp (1946) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Doornekamp was secretaris van de Hervormde Vrouwen Dienst (1975-1986). Zij was vrijwilligster, bestuurslid en lid van de kascontrolecommissie van de EHBO-vereniging Hoevelaken (1977-2000). In de jaren 1981-1986 was ze lid van de zwemcommissie van de Zwemvereniging De Kikvorschen en gaf zij zwemtrainingen aan jeugd en aan ouderen. Vanaf 1997 verzorgt zij haar zieke buurvrouw. Sinds 2000 is mevrouw Doornekamp lid van de werkgroep Lotus voor spirituele hulpverlening.

Ramlochan Tewarie (61 jaar)
De heer Tewarie (1949) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In de periode 1984-1998 was hij kaderlid en voorzitter van de sociaal culturele vereniging Swagtam te Amersfoort en vanaf 1995 organisator en bestuurslid/voorzitter (2004) van de stichting Multiculturele Evenementen Amersfoort (SMEA). De heer Tewarie is actief in de organisatie van het driedaags multicultureel festival, de Holivieringen, Divalivieringen, Suikerfeest, Sinterklaasviering en de troefcalltoernooien. Hij was lid van het gemeentelijk Platform voor Levensbeschouwingen en religies te Amersfoort (1997-2008). En organisator van een multicultureel programma in samenwerking met de Vijverconcerten Kattenbroek en het festival Etcetera (2003-2004). Aansluitend organiseert hij de jaarlijkse culturele dag aan het Almeerderstrand vanuit de stichting multiculturele evenementen Shiva Nederland.

Carola den Hartog-Veerman (78 jaar)
Mevrouw Den Hartog (1932) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1986 organiseert zij in haar eigen huis rouwverwerkingsgroepen voor nabestaanden van zelfdoding. Dagelijks beantwoordt zij vragen van nabestaanden die via de website binnen komen of staat zij personen individueel of telefonisch te woord. Zij geeft interviews in week- en maandbladen, in kranten en op radio en tv. Ook geeft zij lezingen over dit onderwerp op politiescholen. Zij is initiatiefneemster en begeleider van het jeu-de-boulen in de seniorenflat Schuilenburght. Ook was zij van 2004-2009 vrijwilligster (koffieschenken) bij de nonnen in de Agnietenhove te Amersfoort.

Arend Elbert Ruitenberg (70 jaar)
De heer Ruitenberg (1940) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bij de Amersfoortse voetbalvereniging De Posthoorn is hij ruim veertig jaar actief als bestuurslid (tot 1985) en sinds 1983 als voorzitter. Mede onder zijn leiding kwam het Amersfoorts Voetbalkampioenschap tot stand. In 2009 was hij betrokken bij het sluiten van een convenant door alle Amersfoortse voetbalclubs: ''Samen voetballen in Amersfoort''. In 2007 kwam voetballer van Posthoorn 1 en soldaat Cor Strik om het leven in Uruzgan. In het clubhuis ving hij vrienden en familie op. Sindsdien organiseert de club jaarlijks de Cor Strik Memorial.

Eduardus Fredericus van Groenestein (74 jaar)
De heer Van Groenestein (1937) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was medeoprichter en secretaris van de landelijke werkgroep Homoseksualiteit en Krijgsmacht (1985-1987) bij het ministerie van Defensie en later medeoprichter en vrijwilliger bij de landelijke stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) van 1987 tot heden. Medeoprichter, adviseur en penningmeester van de stichting Dignity Nederland (1987-heden). De stichting heeft als doel katholieke lesbiennes en homoseksuelen te verenigen en de volledige integratie en emancipatie binnen de rooms katholieke kerk te bevorderen. Tevens is hij vanaf 1999 lid en bestuurslid van de Katholieke Bond van en voor Ouderen (KBO), afdeling Amersfoort en tot op heden vrijwilliger bij het archief van de Historische Kring Hoogland. Daarnaast is hij sinds 2000 coördinator van het ontmoetingscentrum ''Het Herfstmasker'' te Amersfoort. Vanaf 2010 is de heer Van Groenestein bestuurslid van het Landelijk KoordinatiePunt (LKP) groepen, kerk en homoseksualiteit.

Mahomed Idroes Dinmohamed (75 jaar)
De heer Dinmohamed (1935) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is oprichter, voorzitter en adviseur van de Vereniging Swagtam te Amersfoort (1984-2004). Tevens was hij betrokken bij de oprichting van de Hindoestaanse sociaal-culturele Vrouwenvereniging "Narie Djotie" in 1985. Van 1990-2001 was hij collectant en wijkhoofd voor de Nederlandse Hartstichting afdeling Amersfoort. Ook is hij medeoprichter, organisator en adviseur van de Stichting Multiculturele Evenementen Amersfoort (SMEA 1995-heden). Ook bij de jaarlijkse organisatie van het 3-daags multiculturele festival in Amersfoort is hij betrokken. Andere activiteiten zijn: voorlichtend toneel, taallessen, themabijeenkomsten voor autochtone en allochtone ouderen. Daarnaast was hij secretaris van de Volkstuinvereniging "De Hogeweg" te Amersfoort.

Willem Trinks (73 jaar)
De heer Trinks (1938) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens zijn directeurschap van de Dr. M. van der Hoeveschool te Amersfoort, zette hij zich in voor leerlingen met een geestelijke beperking en hun ouders. Vanaf 1988 tot heden is hij casemanager van verschillende personen (o.a. bewindvoerder van een pleegzoon en zorg voor ernstig zieke man). In de periode 1998 tot 2004 was hij hoofdbestuurslid van de vereniging Ypsilon. Aansluitend werd hij landelijk bestuurslid in het kader van belangenbehartiging voor de vereniging Ypsilon van: het Platform Chronische Psychiatrie; de Joh. van Duurenprijs; het Coördinerend Orgaan Opleidingen Verpleegkundige (COOV), het Platform dubbele diagnose; Nu voor Later en het Mentorschap op Maat.

Angela Elisabeth Maria Noortman-Nieuwendijk (47 jaar) Mevrouw Noortman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was in de periode 1987-1993 lid van de personeelsvereniging en ondernemingsraad van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel te Leusden. Van 1989-1993 was zij vicevoorzitter van het CDJA, afdeling Amersfoort en organiseerde zij debatten, congressen en werkbezoeken. Van 1998-2001 was zij bestuurslid van het CDA afdeling Amersfoort en van 2001-2010 raadslid van de gemeente Amersfoort voor het CDA. Tevens was zij voorzitter (1999-2001) en nu bestuurslid van de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland en lid en voorzitter (2003-2006) van de activiteitencommissie van de Langenoordschool. Vanaf 2009 tot heden is zij adviseur van de commissie Buurtbudget NS Hoogland, lid van de ouderengroep van het Farelcollege in Amersfoort en lid van de locatieraad van de Martinuskerk te Hoogland.

Cornelis Willem Poldervaart (83 jaar)
De heer Poldervaart (1928) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Poldervaart heeft zich van 1966 tot heden ingezet als vrijwilliger bij de belastingservice van de vakbond FNV en FNV Bondgenoten. Hij hielp uitkeringsgerechtigden en ouderen met hun belastingaangiften. Ook als bestuurder was de heer Poldervaart bij de vakbond betrokken en in zijn werk als lid van de ondernemingsraad. Voor de Stichting Stadsring 51 hielp hij bijna 300 personen bij het doen van hun belastingaangifte. Voor de gemeente Amersfoort was hij seniorenwegwijzer.

Margot Maria Wilhelmina Martina Kosto-Prins (66 jaar) Mevrouw Kosto-Prins (1945) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Kosto-Prins was ruim 25 jaar betrokken bij de Landelijke Kunstenaarsvereniging De Ploegh. Mede door haar inzet werd de kunstenaarsvereniging een grote landelijke vereniging met vele exposities. Zij motiveerde kunstenaars tot het vervaardigen van een kunstobject, geïnspireerd door de gedichten van haar overleden man, dr. Leo Fretz. Deze actie resulteerde in het boekwerk 'Dubbele Ramen'. De opbrengst kwam geheel ten goede aan de Leo Fretz Stichting ten bate van de ontwikkeling van nachtdialyse in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Leendert Martinus Albertus van Kuijk (62 jaar)
De heer Van Kuijk (1948) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanaf 1983 is Leo van Kuijk vrijwilliger bij de Avondvierdaagse Hoogland (van 1983-2008 was hij voorzitter van het bestuur). Hij is een van de oprichters van de atletiekvereniging Triathlon. Hij was voorzitter van het bestuur van 1984-1990. De heer Van Kuijk vervulde diverse functies en is nog steeds trainer. De heer Van Kuijk organiseert jaarlijks uitstapjes voor verstandelijk gehandicapten en als vrijwilliger bij 'Het Buitenhof' is hij reisbegeleider en reiscoördinator.

Pieter Jelle Scheick (80 jaar)
De heer Scheick (1930) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanaf 1952 tot heden was hij bestuurslid van de Dienstenbond FNV en had hij diverse kaderfuncties. Hij was actief als bestuurslid in meerdere functies van de PvdA te Amersfoort. In de jaren zeventig was hij medeoprichter en bestuurslid van de Vereniging Huurdersbelangen Amersfoort (VHB) en medeoprichter van de bewonerscommissie Rustenburg. Vanaf 1993 is de heer Scheick bestuurslid en later voorzitter van de stichting "Het Volksgebouw" en vanaf 2002 tot 2010 was hij lid van de seniorenraad Amersfoort.

Frederika Johanna Hoffman (61 jaar)
Mevrouw Van Putten-Hoffman (1949) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Riekje Hoffman is al dertig jaar actief vrijwilligster op vele terreinen. Zij was bestuurslid van de Stichting Amersfoorts Theater Terras, voorzitter van de Stichting Poppenfestival, dat later La Strada werd en eind jaren negentig het grotere festival Etcetera La Strada, de voorloper van het nieuwe festival Spoffin. Zij heeft in Amersfoort de cultuur op straat gebracht. In 1996 ontving zij hiervoor de Amersfoortse Promotieprijs. Ze nam deel aan de Actiegroep De VerontRustenburgers, was bestuurslid van de Huurderscommissie Rustenburg, lid van het WijkBeheerTeam Liendert-Rustenburg en het Bewonersplatform Liendert-Rustenburg. Medeoprichter, bestuurslid en vicevoorzitter van de Vereniging Vrienden van Het Waterwingebied.

Wilhelmus Hendrikus Jacobus Hartman (50 jaar)
De heer Hartman (1960) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was voorzitter van de Katholieke Plattelands Jongeren in Hoogland in de periode 1983-1988. Vanaf 1993 was hij medeoprichter en voorzitter (tot 1999) van de stichting Dorpsfeest Hoogland. Sinds die tijd is hij tevens voorzitter van de sponsorcommissie tot 2009. Mede door zijn inzet kwam een jarenlange goede samenwerking tot stand met het bedrijfsleven. Tot op heden treedt hij op als adviseur van het bestuur en van de sponsorcommissie. Tevens was hij lid van de ledencommissie winstbestemming van de Rabobank Amersfoort en omstreken (1999-2006).

Gezinus Kappe (65 jaar)
De heer drs. Kappe (1946) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van 1982-1990 was de heer Kappe raadslid van de gemeente Amersfoort voor de VVD, waarvan twee jaar fractievoorzitter. De heer Kappe is sinds 1984 betrokken bij Tennisvereniging ALTA (Amersfoortse Lawn Tennisclub 'Amersfoort'), de oudste tennisvereniging in Amersfoort met circa 1050 leden. De heer Kappe vervulde verschillende bestuursfuncties. Sinds 2005 is de heer Kappe secretaris/penningmeester van de Stichting Toptennis ALTA (STA), die verantwoordelijk is voor het technische beleid en het sponsorbeleid van ALTA. Van 1996-1999 was hij voorzitter van het Landelijk Platform Informatie Beveiliging. Van 2004-2010 adviseur en regiocoördinator van de SESAM Academie voor Senioren en Samenleving. De heer Kappe is penningmeester van de Bridgeclub Klaverslag te Hoevelaken. Hij is actief lid van de ledenraad en ambassadeur van de Rabobank Amersfoort en omstreken. Sinds 2008 is de heer Kappe programmamanager van Squashing Kids, een project van de landelijke organisatie Next Squash. Inmiddels hebben 5000 basisschoolkinderen kennis gemaakt met de sport.

Noot voor de redactie,