Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 29 april 2011

Elleboogkerk eind 2012 herbouwd

De Elleboogkerk in Amersfoort is in het laatste kwartaal van 2012 herbouwd, zo heeft het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort vrijdag 29 april 2011 besloten. Dit betekent dat de dragende constructie en de buitenafwerking worden gebouwd, zonder de binnenafwerking. Het Armando Museum keert niet terug in de kerk, en daarmee ook niet de museale inrichting en inbouw in het gebouw. Er is nog geen nieuwe gebruiker van de Elleboogkerk bekend.

Vanwege bezuinigingen is vorig jaar een pas op de plaats gemaakt met de herbouw van de kerk voor het Armando Museum. Museumstichting Amersfoort in C is een zoektocht gestart naar een alternatieve locatie buiten de stad. Eind 2010 hebben alle betrokkenen bij deze alternatieve locatie een intentieverklaring getekend en is een huisvestings- en ondernemingsplan opgesteld.

Herbouw
De Europese aanbesteding voor de herbouw van de kerk inclusief het museum werd vorig jaar stopgezet. De vijf aannemers die eerder in de aanbestedingsprocedure al geselecteerd waren op basis van hun ervaringen met restauratiewerk, worden uitgenodigd een prijs in te dienen voor het herbouwwerk tot kerk. De gunning van dit werk kan snel gebeuren, zodat de herbouw in het laatste kwartaal van 2012 afgerond kan zijn.

Voorgeschiedenis
In 2007 werd de Elleboogkerk met daarin het Armando Museum door brand verwoest. Een jaar later werd een herstelplan ontwikkeld voor de herbouw. Voor het bedrag van 4,5 miljoen (de uitkering van de verzekeraar) kon de kerk worden herbouwd. De exploitant van het museum (stichting Amersfoort in C) zamelde daarnaast geld in om aanvullende voorzieningen voor het optimaal gebruik als museum mogelijk te maken. Toen vorig jaar duidelijk werd dat de gemeente 20 miljoen euro moest bezuinigen, had dit gevolgen voor de voortgang van de herbouw van de Elleboogkerk. Om alle bezuinigingsopties open te houden, werd een pas op de plaats gemaakt voor aanbesteding van de herbouw van de Elleboogkerk voor het Armando Museum.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort