Ingezonden persbericht


Feestweek met muziek, dans, sport en cultuur van 30 april t/m 5 mei 2011

PROGRAMMA ORANJEWEEK

De Oranjeweek, van zaterdagmiddag 30 april t/m donderdag 5 mei, wordt een echte feestweek. Bezoekers beleven een gevarieerd programma met voor ieder wat wils op het gebied van muziek, dans, sport en cultuur. En passend bij kermisstad Weert, is er de hele week een Oranje kinderkermis op De Dries. Hoogtepunten uit het voorlopige programma zijn de recordpoging om de grootste vlaai ter wereld te bakken en optredens van de nationale artiesten Edsilia Rombley, Do en Roel van Velzen.

"De Oranjeweek is een perfect vervolg op het bezoek van de Koningin aan Weert tijdens Koninginnedag," aldus Centrum Manager Sonja Blok. Bij de invulling van het programma zijn allerlei organisaties in Weert betrokken: Centrummanagement Weert als trekker ondersteund door de VVV en met hulp van ondernemers, verenigingen en gemeente. Iedere dag van de Oranjeweek heeft een ander thema. Het voorlopige programma (wijzigingen en aanvullingen zijn nog mogelijk) ziet er als volgt uit:

Zaterdag 30 april: Koninginnedag

De Koninklijke familie bezoekt Weert van 12.00 tot ongeveer 13.15 uur. Daarna start het programma van de Oranjeweek.


. Nieuwe Markt: Thipi's Bookstore, Nederlandstalige feestband. Vanaf 18:00 uur Da Vinci een allround coverband.
. Markt: Op de Markt treedt vanaf 19.30 uur Edsilia Rombley op, met muzikale ondersteuning van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht "Bereden Wapens".
. Oelemarkt: Op de Oelemarkt vindt vanaf 16.30 het Royal Festival Outdoor 2011 plaats met verschillende DJ's zoals La Fuente en Quintino.
. Bassin: Op het Bassin treedt vanaf 18.00 uur Honeytrap op met blues en jazz muziek.
. Langpoort: Weert FM Roadshow met live uitzending.
. Stationsplein: Een allround DJ.

. De winkels zijn deze dag geopend tot 19.00 uur.

Zondag 1 mei: Dag van de Vlaai met Winkelzondag en Oranjevrijmarkt


. Nieuwe markt: Op zondag vindt op de Nieuwe Markt de Guiness Book recordpoging plaats om de grootste vlaai ter wereld te bakken. Door de Weerter bakkers is een nieuwe vlaai gemaakt: de Weerter Koninginnevlaai. Na de officiële meting zal zangeres Do de vlaai om 13.00 uur aansnijden. Samen met de historische Weerter volksfiguur Antje van de Statie, verkoopt Do vlaaipunten voor het goede doel de Mutsaersstichting. Do is ambassadrice van deze stichting die de aanpak van huiselijk geweld als speerpunt heeft. Hierna verzorgt Do met haar band nog een wervelend optreden. Vanaf 15.00 uur neemt de allround coverband 7th Heaven het muzikaal over. Rond 18.00 uur worden zij opgevolgd door Station America die het plein laat meedeinen met alle bekende hits van Rowwen Hèze. En als afsluiter speelt Waist of Time (poprock coverband).
. Markt: Salsadansers van Salsaclub Weert kunnen zicht uitleven op de Markt van 14.00 tot 19.00 uur. Er zijn demonstraties en bezoekers worden natuurlijk ook uitgenodigd mee te doen. Vanaf 20.00 uur treedt de nationale topartiest Roel van Velzen met zijn band op.
. Oelemarkt: Op de Oelemarkt draaien vanaf 15.00 uur bekende DJ's, waaronder grote namen als Vato Gonzalez en MC Tjen.
. Bassin: Op het Bassin treden BluesRock & Rock 'n Roll-coverband Route 66 (16.00 uur) en de CCR tribute band Clearwater (21.00 uur) op.
. Langpoort-Stationsplein: Op de Langpoort en het Stationsplein staan podia waar Weerter bands optreden.
. Op zondag zijn de winkels geopend van 11.00-18.00 uur. Voor de kinderen is er vermaak met ballonnenclowns en schminkers. Op de binnenring van de singels is vanaf de vroege ochtend Vrijmarkt. Verder staan er op het Bassin springkussens en is de Floriade Roadshow opgesteld in het centrum.

Maandag 2 mei: Dag van Kunst & Cultuur


. Nieuwe Markt: Onder de noemer 'Kunst in de Etalage' krijgen kunstenaars de gelegenheid zich te presenteren aan een breed en omvangrijk publiek. Zowel leegstaande als bestaande etalages worden gevuld met schilderkunst, beeldhouwkunst, keramiek, poëzie, fotografie, audiovisuele- en andere kunstvormen. Kunstenaars hebben de gelegenheid zich te presenteren aan het publiek van 30 april tot 30 mei, met als hoogtepunt de dag van Kunst & Cultuur op 2 mei. De kunstroute loopt door de binnenstad en gaat vergezeld van een routegids met toelichting bij de etalages. Op de Nieuwe Markt zijn er kraampjes met kunst, ook is er een Kunstcafé.
. Centrum: In het centrum staan draaiorgels en theatergroep Tierelantijn geven al lopend acte de presence. Op de Markt treedt de Wertha volksdansgroep op samen met een percussiegroep.
. Bassin: Op het Bassin staan kinderattracties en springkussens.

Dinsdag 3 mei: Dag van Sport & Gezondheid


. Nieuwe Markt: De Nieuwe Markt wordt op dinsdag 3 mei omgetoverd tot een groot sporterrein. Van jong tot oud, iedereen wordt uitgedaagd om deze dag mee te doen aan de vele activiteiten. Ook de Go for Goldbus staat opgesteld op de Nieuwe Markt. Deze typisch Engelse bus is het symbool van de campagne 'Limburg, Bridge to London', waar in 2012 de Olympische Spelen plaatsvinden.
. Markt: Op de Markt zijn spectaculaire demonstraties van de dansgroepen Floor Burnin' en The Big X. De Stedelijke Harmonie en Con Amore sluiten deze dag 's avonds af met een concert op de Markt.

Woensdag 4 mei: Dag van Bezinning (Dodenherdenking)

Op woensdag 4 mei is het tijd voor bezinning en reflectie. In de namiddag is er een orgelconcert in de St. Martinuskerk. Om 18.00 uur gaan de vlaggen halfstok en neemt het Comité 4 mei de organisatie over in het kader van de Dodenherdenking.

Donderdag 5 mei: Bevrijdingsdag


. Nieuwe markt: Op Bevrijdingsdag komen de succesnummers van voorgaande jaren terug: oude legervoertuigen staan opgesteld en de Urban Sport Tour laat zich weer zien. Er worden verschillende sporten aangeboden, zoals voetbal, streethockey, handbal, basketbal, volleybal etc. Alles is aanwezig om je helemaal uit te leven.
. Markt: Weert Zingt wordt dit jaar in een extra spectaculair jasje gegoten. Vanaf 14.00 uur zijn de kinderen aan de beurt en vanaf 19.00 uur kan zowel jong als oud meedoen. Jos van Dooren heeft de presentatie in handen. De opzet van dit evenement is het publiek ongedwongen bij elkaar te brengen om samen te zingen. Nederlandse, internationale, maar ook Limburgse evergreens worden meegezongen onder het genot van een drankje.

De afsluiting van de Oranjeweek wordt een enorm spektakel met een optreden van een special act, een formatie bestaande uit Weerter toppers uit de internationale muziekwereld. Voor deze gelegenheid genaamd So Wieërt!. Ze zetten de binnenstad op haar kop en zorgen daarmee voor een waardige afsluiting van de Oranjeweek.

Oranjemunten

Tijdens de Oranjeweek worden er Oranjemunten in omloop gebracht. Deze worden verkocht op diverse herkenbare punten in de Weerter binnenstad. De munten kosten 2 euro en zijn bij alle horeca in de binnenstad (zowel eet- als drinkgelegenheden) inwisselbaar gedurende de hele week.

Meer info

Op www.oranjeweekweert.nl staat het hele programma uitgebreid vermeld evenals op www.vvvmiddenlimburg.nl.