Gemeente Cromstrijen


Cromstrijen eert gedecoreerden

(26-04-2011)

De gemeente is trots op de gedecoreerden in Cromstrijen en dat wil zij hen graag laten weten. Daarom organiseert de gemeente Cromstrijen sinds 2009 een decorantendag. Alle inwoners die een Koninklijke onderscheiding ontvingen worden in het zonnetje gezet tijdens deze speciale bijeenkomst.

Uitnodiging

De decorantendag vindt plaats tijdens Koninginnedag op 30 april 2011. De gedecoreerden en hun partners ontvangen een persoonlijke uitnodiging op de deurmat. Het doel van de decorantendag is een gezellig samenzijn met zo veel mogelijk gedecoreerden.

Welkomstwoord en presentje

De bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal in het gemeentehuis. Na een welkomstwoord is er gelegenheid voor een hapje en een drankje. Na afloop ontvangen de gedecoreerden een leuk presentje.

Koninklijke onderscheiding

Door de jaren heen ontvingen diverse inwoners uit Klaaswaal en Numansdorp een Koninklijke onderscheiding. Deze onderscheidingen kregen zij uit handen van de burgemeester als waardering voor hun verdiensten voor de samenleving.

Wist u dat...

* Een Koninklijke onderscheiding ook wel een lintje wordt genoemd?
* Een lintje een symbolische erkenning is voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving?
* De jaarlijkse toekenning van de onderscheidingen voor Koninginnedag de lintjesregen wordt genoemd?
* De informele naam 'lintje' te danken is aan de gewoonte om op de revers of japon een klein stukje lint of een rozet in de kleuren van de verkregen onderscheiding te dragen?
* Iedereen iemand bij de burgemeester voor kan dragen voor de onderscheiding?
* De minister uiteindelijk besluit, nadat de aanvraag door verschillende mensen en commissies is beoordeeld, de onderscheiding bij Koninklijk Besluit te verlenen?
* De gemeente Cromstrijen ruim 70 gedecoreerden kent?
* De eerste Koninklijke onderscheiding is ingesteld door koning Willem I (de Militaire Willems-Orde)?