Oranje Jekko's kleuren vrijmarkten groen op Koninginnedag

Persbericht van Wecycle

Eén op de drie Nederlanders is van plan op 30 april de vrijmarkt te bezoeken. Daarmee is het de nummer 1 Koninginnedagactiviteit, blijkt uit onderzoek van Wecycle uitgevoerd door TNS NIPO. De vrijmarkt is voor 35% een uitgelezen gelegenheid het huis op te ruimen. Na de traditionele vrijmarkten belanden vele niet-verkochte elektrische apparaten echter bij het vuilnis. Slechts de minderheid van de Nederlanders (46%) weet dat de milieustraat van de gemeente hiervoor de aangewezen plaats is. Wecycle wil het bewustzijn hiervan vergroten en inzamelen makkelijker maken. Daarom worden in de aanloop naar Koninginnedag vanaf vandaag honderden speciale Oranje Jekko inzamelboxen geplaatst bij vrijmarkten in Amsterdam en Utrecht.

Traditiegetrouw worden de beste vrijmarktplekken door fanatieke verkopers bezet gehouden door een stuk grond te markeren met plakband of stoepkrijt. Precies op die plekken geeft Wecycle met de Koninginnedag-editie van de Jekko een duwtje in de goede richting om niet-verkochte elektrische spullen niet weg te gooien maar in te zamelen en naar de milieustraat van de gemeente te brengen. In de binnenstad van Amsterdam en Utrecht zijn daarom op vele honderden 'bezette' vrijmarktplekken Jekko's - de inzamelbox voor kleine elektrische apparaten, lampen en batterijen - met de speciale oranje kroon opgehangen als stimulans.

Top 3 Koninginnedag-activiteiten 2011
1. Vrijmarkt bezoeken: 33%
2. Viering Koninginnedag in eigen woonplaats: 32% 3. Bezoek Koninklijke familie volgen op televisie: 29%

Nederlander vindt weg naar milieustraat nog niet Nederlanders weten de weg naar de milieustraat onvoldoende te vinden. Op de vraag wat er moet gebeuren met overgebleven elektrische apparaten na de vrijmarkt, weet maar 46% dat de milieustraat van de gemeente hiervoor de aangewezen plek is. 5% vindt zelfs dat de gemeente de niet-verkochte spullen van de vrijmarkt maar moet opruimen. Daarom wijst Wecycle vrijmarktverkopers via de Jekko's bij de 'bezette' vrijmarktplekken de weg naar de milieustraat (ook wel genoemd afvalscheidingsstation, de stort, ecostation, het grof vuil, Afvalpunt).

Met een snoer de vrijmarkt op
Voor ruim een op de drie Nederlanders is de vrijmarkt dé aangelegenheid om het huis op te ruimen en oude spullen van de hand te doen. Nederlanders speuren het hele huis af naar geschikte vrijmarktspullen. Boeken (78%), snuisterijen (62%) en speelgoed (59%) voeren de lijst aan. Ook apparaten met een snoer scoren hoog: elektrisch speelgoed (32%) en apparaten (28%), lampen (27%) en elektrisch (tuin)gereedschap (13%).

33 miljoen kilo per jaar gaat verloren voor recyclen Door recycling hoeven minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur en komen schadelijke stoffen niet terecht in het milieu. Van kleine elektrische apparaten wordt 75% gerecycled. Spaarlampen zelfs meer dan 90%. Kunststoffen, ijzer, glas, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Maar dan moeten de apparaten en spaarlampen wel apart worden ingeleverd. Per jaar verdwijnt hiervan echter 2 kg per persoon in de vuilnisbak. Hiermee gaat 33 miljoen kilo verloren voor recycling. Wecycle wil dit tegengaan.

Over Wecycle
Wecycle organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, de detailhandel, het onderwijs, clubs & verenigingen en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid. Meer informatie: www.wecycle.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.wecycle.nl
Bijlage:
* persbericht oranje jekkos kleuren vrijmarkten groen op koninginnedagdoc




Razende Robot Reporter