Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Vier Koninginnedag in Limburg mee via NOS

HILVERSUM, 13 april 2011 - De NOS doet op Koninginnedag tussen 09.45 en 13.15 uur vanuit Thorn en Weert rechtstreeks verslag van het bezoek van koningin Beatrix en haar familie aan de provincie Limburg. De Oranjes gaan eerst naar het 'witte dorpje' Thorn. Aansluitend bezoekt het gezelschap Weert. De presentatie van de Koninginnedaguitzending, die te zien is via Nederland 1 en nos.nl, is in handen van Astrid Kersseboom. Daniela Hooghiemstra, historicus en schrijver van diverse boeken over de Oranjes is te gast. Aan het begin van de avond - om 18.30 uur - zijn op Nederland 2 de beelden van de NOS met de hoogtepunten van de festiviteiten in Limburg nog een keer te zien in het EO-programma Blauw Bloed.

Koninginnedagenquête 2011
Astrid Kersseboom bespreekt met Daniela Hooghiemstra de uitslag van de traditionele NOS-Koninginnedagenquête 2011. Deze jaarlijkse peiling, die onderzoeksbureau Synovate in opdracht van de NOS heeft uitgevoerd, laat zien hoe Nederlanders staan tegenover de monarchie en hoe zij denken over de Koninklijke familie. De resultaten van de Koninginnedagenquête zijn terug te lezen op nos.nl/koningshuis.

Thorn
Het koninklijk gezelschap wordt rond de klok van tien uur per bus in Thorn verwacht. De Koninklijke familie gaat eerst naar het witte dorpje Thorn (gemeente Maasgouw). Na de ontvangst door Commissaris van de Koningin in Limburg Léon Frissen en burgermeester Stef Strous van Maasgouw, volgt een koninklijke route door duizend jaar geschiedenis in de historische kern van Thorn. Het programma is samengesteld rond de drie thema's die het witte stadje kenmerken: de historie, de muziekgeschiedenis en de jeugd.

Weert
Na Thorn vieren de Oranjes Koninginnedag mee in Weert. Het gezelschap wordt in Weert verwelkomd door Wim Dijkstra, waarnemend burgemeester in de Limburgse plaats. De stad wil zijn veelzijdige karakter laten zien. Onder meer de traditionele schutterijen en de Koninklijke Militaire School presenteren zich. Ook profileert Weert zich als paardenstad: er komen veel topruiters vandaan en er zijn talloze maneges en paardenhouderijen. Weert rekent op ongeveer 80.000 Koninginnedagvierders. Met een muzikaal slotakkoord neemt de stad omstreeks 13.00 uur afscheid van de koninklijke familie.

Ook de luisteraars van Radio 1 kunnen de Koninginnedagvieringen in Thorn en Weert volgen. De NOS, Tros en de VPRO maken tussen 9.00 en 13.00 uur een gezamenlijk programma op Radio 1.

Ook in het buitenland
BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, zendt zaterdag 30 april tussen 09.45 en 13.15 uur eveneens het verslag van de Koninginnedagviering uit.

NOS Koninginnedag 2011
Zaterdag 30 april 201
09.48-13.30 uur (Nederland 1/nos.nl)

Blauw Bloed (EO)
Zaterdag 30 april 2011
18.30-19.20 uur (Nederland 2)




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)