Rijksoverheid

Korte televisietoespraak van minister-president Mark Rutte ter gelegenheid van Koninginnedag 2011

Toespraak | 30-04-2011

Vandaag, op Koninginnedag, kleurt het hele land oranje. Voor de 31e keer tijdens de regeringsperiode van Koningin Beatrix.

Overal is het feest. Overal zitten de terrassen vol. En overal zijn er vrijmarkten waar buren aan elkaar voor een appel en een ei de oude spullen proberen te verkopen. Dat kan alleen in Nederland. En het bijzondere is: iedereen doet eraan mee. En alleen daarom al is Koninginnedag een van de mooiste tradities die we in Nederland hebben. Het is echt een feest van ons allemaal.

In twee Limburgse gemeenten is het vandaag extra feestelijk, omdat Koningin Beatrix en haar familie daar vandaag op bezoek gaan. Thorn en Weert halen natuurlijk alles uit de kast voor deze speciale gelegenheid. Ik wens het Koninklijk gezelschap namens ons allemaal een heel plezierige dag toe. Speciaal Pieter van Vollenhoven die in Limburg zijn 72e verjaardag viert. Van harte gefeliciteerd!

Laten we hopen dat het weer vandaag een beetje meewerkt en laten we er met elkaar een mooi en ontspannen feest van maken. Want Koninginnedag, dat is eigenlijk Nederland op zijn best. Iedereen heel veel plezier toegewenst!