Gemeente Wassenaar

Toespraak burgemeester

Speech Jan Hoekema, Koninginnedag 2011

Oranje schild

Jongens en meisjes, dames en heren, Ik ben er trots op om dit jaar weer op zo'n prachtige dag met u allen aanwezig te zijn op het Plein om de feestelijkheden rond de viering van de verjaardag van H.M. de Koningin aan te vangen.

Het koningschap is in onze samenleving een stabiele factor. Velen van u zullen gisteren naar het prinselijk huwelijk in Engeland hebben gekeken samen met 2 miljard kijkers en nog vele bezoekers in Londen zelf. Zo'n gebeurtenis bindt ons en biedt ons een continuïteit die ook zekerheid en vertrouwen geeft. Onze Koningin Beatrix is nu al 31 jaar lang onze vorstin en symbool van ons land. In hele blijde en soms ook verdrietige of angstige omstandigheden. Wij denken bijvoorbeeld aan de gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn, op 4 mei op de Dam. Maar ook weten we dat Koningin Beatrix het koningschap een bijzondere allure heeft gegeven in de afgelopen eenendertig jaar. De diverse staatsbezoeken die ze aflegde o.a. onlangs in Duitsland, geven ons een beeld van een koningin die de culturele en economische verworvenheden van Nederland weet uit te dragen en uit te bouwen. Zij doet dat tegenwoordig samen met de kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima. Zij kunnen zich daarmee spiegelen aan het fantastische voorbeeld van een moeder en schoonmoeder en de markante wijze waarop zij het koningschap heeft ingevuld.

Niet alleen is koningin Beatrix een zeer gewaardeerde vorstin maar ook een echtgenote, moeder en grootmoeder die onze harten heeft veroverd. Hoe vaak zien wij haar niet in een intiem contact met haar kleinkinderen, waar zij kennelijk graag op past. Het is voor Wassenaar een plezier dat inmiddels de drie dochters van Willem Alexander en Maxima hier op de lagere school zitten.

Maar ook kennen wij onze koningin als een begaafd kunstenares, als een talentvol amazone en een kundig woordvoerster. Het koningschap kan dus niet alleen een geërfde positie zijn; het stelt inhoudelijke en sociale eisen om te kunnen voldoen aan die waarden die wij daarin graag ervaren: continuïteit, allure, vertrouwen en betrokkenheid.

De datum van 30 april , vandaag, onze Koninginnedag, is door koningin Beatrix gehandhaafd als eerbetoon aan haar moeder die op deze dag jarig was. Maar wij vieren feest ter ere van meerdere leden van het koninklijk huis. Een welgemeende gelukwens uit naam van alle Wassenaarse burgers aan Hare Majesteit met haar 73e verjaardag. En vanzelfsprekend ook een gelukwens aan mr. Pieter van Vollenhoven, die vandaag zijn 72e verjaardag viert. Graag feliciteer ik vanaf deze plaats ook onze dorpsgenoot Z.K.H. prins Willem Alexander, die afgelopen woensdag 44 is geworden. Ik wens de prins en zijn gezin veel voorspoed toe en spreek de hoop uit, dat hij samen met zijn vrouw prinses Máxima en hun dochtertjes prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane nog vele mooie jaren mag beleven in ons prachtige dorp.

Deze bijzondere dag in Wassenaar is ondenkbaar zonder de perfecte muzikale omlijsting door muziekvereniging Excelsior. Ik wil hen hiervoor hartelijk danken. Maar natuurlijk is ook de rol van de Wassenaarse scouting weer van groot belang. Zonder de scouts kan de vlag niet gehesen worden. Ook jullie hartelijk dank voor jullie bijdrage. Verder wil ik iedereen bedanken die zich heeft ingezet om deze dag tot een ware feestdag te maken. Waarbij ik natuurlijk in het bijzonder de Wassenaarse Oranjevereniging `'Koningin Wilhelmina'' dank en in het bijzonder de voorzitter de heer drs. J.R. Stallinga.

Gisteren zijn ter gelegenheid van Koninginnedag vijf Wassenaarders Koninklijk onderscheiden. Nogmaals feliciteer ik van harte: - Mevrouw Van Toor - van Buiren - De heer J. Konings - De heer A. Looijestijn - Mevrouw Mewissen - Teeuw - De heer P. Louwman

Dames en heren, jongens en meisjes, ik zeg u allen hartelijk dank voor uw aanwezigheid. Geniet van deze dag en van ons mooie dorp. Ik wens u een bijzondere en feestelijke Koninginnedag toe.

Graag wil ik Hare Majesteit en mr. Pieter van Vollenhoven nogmaals van harte feliciteren.

Lang Leve de Koningin

3x HOERA

* 30 april 2011