Haagse Rondvaartbedrijven openen nieuw rondvaartseizoen


Bijzondere combinatievaarten tijdens Koninginnedag Den Haag

Den Haag, 20110328 -- De Haagse Samenwerkende rondvaartbedrijven, De Willemsvaart, Oranjeboot Den Haag en Salonboot Den Haag, openen het nieuwe rondvaartseizoen tijdens Koninginnedag in Den Haag op 30 april 2011. Tijdens Haagse Koninginnedag organiseren de Haagse Samenwerkende rondvaartbedrijven combinatievaarten, waarbij de diverse rondvaartorganisaties gemeenschappelijk bijzondere rondvaarten bieden door en rondom het Haagse centrum.

Haagse grachten
Niet alleen is Den Haag de stad van de Ooievaar, die al eeuwen in haar wapen prijkt, maar zij is ook bekend vanwege de kust, het vele groen, de bijzondere binnenstad en unieke 19e eeuwse wijken rond het centrum. Ook zijn er anno 2011 nog enkele bevaarbare waterwegen binnen de gemeentegrenzen. De oudste uit de 14e eeuw, de jongste uit het begin van de 20e eeuw. Ooit waren die waterwegen belangrijk voor de handel en de verdediging, thans worden ze steeds vaker op een recreatieve, toeristische manier gebruikt. Dankzij die waterwegen was en is het nog steeds mogelijk om de meeste wijken met schepen te bereiken.

Nieuwe rondvaarten
Het initiatief van de Haagse Samenwerkende Rondvaartorganisaties Den Haag biedt mogelijkheden om verschillende vaarroutes met elkaar te combineren, waardoor het bijvoorbeeld het mogelijk is af te varen vanaf het “Hilton-hotel”, de Dr Kuyperdam (Koningskade) of de Uilebomen. Zo is vanaf dit jaar voor het eerst sinds 1968 weer mogelijk vanuit het centrum van Den Haag richting Madurodam en Scheveningen te varen, ondanks het feit dat er 43 jaar geleden bij het provinciehuis een dam is gebouwd. De Haagse Samenwerkende rondvaartorganisaties zien de dam niet als een obstakel, maar als een economische buitenkans voor de nabijgelegen buurten (Buurschap 2005, oude centrum, Willemspark/Archipel en Benoordenhout) en daarmee voor de stad. Zij hebben op diverse vaartrajecten schepen beschikbaar, zodat het nu weer mogelijk is om overal in de stad te varen. Nieuw in 2011 is de mogelijkheid om bij de Scheveningseveer / “Hilton-hotel” een rondvaart te starten/eindigen. De nieuwe aanlegplaats “Hilton-hotel” zal in 2011 regelmatig gebruikt gaan worden door de Oranjeboot en De Willemsvaart.

Haagse Samenwerkende rondvaartbedrijven
Salonboot Den Haag biedt mogelijkheden voor luxe rondvaarten met aan boord van de antieke salonboot diverse arrangementen zoals wijnproeverijen, high tea’s en diners. De Willemsvaart organiseert in de periode van mei tot en met november rondvaarten op open boten door het Den Haag van de 19e eeuw in de richting van Madurodam, het Westbroekpark en de Scheveningse haven. Kaarten voor De Willemsvaart kunnen gekocht worden via het VVV. Oranjeboot verhuurt haar schepen exclusief aan gezelschappen, waarbij het ook mogelijk is aan boord te borrelen.

Combinatievaarten tijdens Koninginnedag Den Haag
Tijdens de unieke combinatievaarten van de Haagse Samenwerkende rondvaartbedrijven op Koninginnedag stapt men 2 maal over op een ander schip en ontdekt men de hele binnenstad vanaf het water. De combinatievaarten bieden verschillende routes door de stad met verschillende start- en eindpunten, waaronder vanaf de Uilebomen naar de Dr. Kuyperdam / Koninginnegracht via Mauritskade en Toussaintkade of vanaf de Dr. Kuyperdam / Koninginnegracht via Madurodam en het Smidswater naar de Uilebomen via de Laakhaven. De vaarten duren in totaal 1,5 uur. Reserveren is mogelijk via de websites van Salonboot Den Haag (www.salonbootdenhaag.nl) en Willemsvaart (www.willemsvaart.nl).





Rondvaarten Den Haag