KRO

KRO Profiel over René van der Gijp: De twee gezichten van een tv-fenomeen

Uitzenddatum: 30/04/2011

In KRO Profiel belicht Fons de Poel het leven en de carrière van René van der Gijp, de oud-voetballer die vooral in de zomer van het voorbije WK-voetbal uitgroeide tot een televisiefenomeen.

Van der Gijp, die tweemaal per week aanschuift bij Johan Derksen en Wilfred Genee in het programma Voetbal International, geldt bij voetballiefhebbers inmiddels als een goedlachse huisgenoot: voetbalanalyticus met een scherp oog voor geestige details. Of zoals VI-eindredacteur Michel van Egmond het in Profiel uitdrukt: "Het voetbalwereldje is een bizarre biotoop. Jongens van het Nederland elftal lieten hun kapper naar Zuid-Afrika overkomen, terwijl ze niet eens haar op het hoofd hebben. Dan heb je een René van der Gijp nodig om dat op de hak te nemen."

In Profiel wordt ook de andere kant van Van der Gijp getoond. De oud-voetballer leeft als een huismus in zelfgekozen eenzaamheid. Hij had drie grote relaties, waaruit twee kinderen zijn voortgekomen, maar heeft nooit overwogen om met een partner samen te wonen. "René lijkt een intens vrolijke figuur, maar de mensen zouden 's avonds eens door zijn brievenbus in huis moeten kijken, dan is daar een heel andere René", typeert Johan Derksen. Van der Gijp beschrijft in Profiel dat er perioden in zijn leven zijn geweest dat hij maandenlang de deur amper uitging: "Een crisisje", zegt hij er zelf over, "maar dat heeft iedereen wel eens". Helend blijkt in dat soort perioden zijn vriendschap met Casper van Eijk, oncoloog in Rotterdam. Van Eijk beschrijft hoe René zich dan op een afdeling vol ernstig zieken volledig laat doorlichten: "Hij moet dan mentaal even worden bijgelapt."

KRO Profiel beschrijft de wonderlijke voetballoopbaan van Van der Gijp, oud-speler van onder meer Sparta en PSV. Ook als speler relativeerde hij de voetbalwereld: "Winst en verlies veranderden niets in mijn gemoed", zegt hij. Volgens Johan Derksen hebben talrijke trainers en medespelers zich enorm aan die instelling geërgerd. "Broodvoetballers hadden er enorm de pest aan dat het René allemaal niks kon schelen. Trainers heeft ie helemaal gek gemaakt met zijn gedrag". Veel respect hebben zijn televisiecollega's voor de manier waarop Van der Gijp als analyticus optreedt. "Hij vertelt nooit onzin, weet alles, ziet alles. Door zijn vermogen om het met humor te brengen is hij de beste analyticus van het land", zegt Derksen.

Van der Gijp is inmiddels ook een veelgevraagd man in het lezingencircuit. Van kruideniersvereniging tot multinational, het bedrijfsleven ziet Van der Gijp graag komen. Inmiddels is het een lucratieve bron van inkomsten voor de oud-speler. "Hij trekt volle zalen, maar hij komt die mensen vooral vertellen dat ze zich nergens druk over moeten maken", zegt Michel van Egmond in Profiel. "Want dat is René ten voeten uit: hij gaat problemen al uit de weg voordat ze op zijn pad dreigen te komen".

KRO Profiel, zaterdag 30 april rond 21.40 uur op Nederland 3.

Van deze uitzending is een zichtkopie op dvd beschikbaar.

Programma

KRO Profiel