Ministerie van Defensie

Militairen vieren wereldwijd Koninginnedag

30 april 2011, 17.00 uur

Bij de aanwijzing 'mutsen af' werden de hoofddeksels afgezet en tegen de linkerzijde van de borst gehouden voor het brengen van het eerbewijs 'joelen'. Na het "leve de koningin" van de commandant riep de bemanning van de Tromp driemaal hoezee met het hoofddeksel schuin rechts naar boven. Foto: ministerie van Defensie

Wereldwijd hebben Nederlandse militairen op missie Koninginnedag gevierd. De feestelijkheden waren vanwege de altijd doorgaande werkzaamheden natuurlijk minder uitbundig dan het volksfeest in Nederland.

Zo verscheen vrijwel de gehele bemanning van de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem, die voor de kust van Libië het wapenembargo handhaaft, aan dek om `joelend' de heildronk uit te brengen. Ook aan boord van Hr. Ms. Tromp vond eenzelfde ceremonieel plaats, een zogenoemd Alle Hens. Daar was de voltallige bemanning op het helikopterdek aangetreden en werd Koninginnedag tevens met een uitgebreide receptie gevierd. Dit laatste gebeurde in de Keniaanse havenstad Mombassa, waar de Tromp sinds gisteren ligt aangemeerd.

Op Sardinië brengt het luchtmachtdetachement dat helpt het wapenembargo voor Libië te handhaven een heildronk uit met oranjebitter. Foto; ministerie van Defensie

Hr. Ms. Tromp neemt van februari tot en met juni 2011 deel aan Ocean Shield. Het schip heeft de internationale NAVO-staf onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans aan boord. Het fregat begeleidt schepen in de Golf van Aden die gebruik door de speciale corridor. Ook voert het fregat patrouilletaken in het Somalisch bassin uit om de veiligheid te vergroten en piraterij op zee tegen te gaan.

Afghanistan

Ook de kwartiermakers in Kunduz lieten onder het heffen van een glas oranjebitter het "Leve de Koningin" horen. Foto: ministerie van Defensie

In Kunduz werd onder de stralende Afghaanse zon met een glaasje alcoholvrije oranjebitter een heildronk uitgebracht op Hare Majesteit. "Onze Koninginnedagviering staat in het teken van gezelligheid en saamhorigheid", zei luitenant-kolonel Tjeerd Blankestijn, de commandant van de kwartiermakers. Deze eenheid treft de noodzakelijke logistieke voorbereidingen voor de medio dit jaar verwachte politietrainers en ondersteunend personeel van de Politie Trainingsgroep (PTG-1).

Veldbed vouwen

De kwartiermakers in Kunduz vullen de middag met Oudhollandse en `militaire' sporten, zoals blikgooien en veldbed vouwen, maar ook voetballen. Foto: ministerie van Defensie

Om dit te illustreren werd de middag gevuld met Oudhollandse en `militaire' sporten, zoals blikgooien, spijkerpoepen, veldbed vouwen en terreinwagen duwen. Voor de afsluitende barbecue was iedereen op het kamp uitgenodigd. Van het Duitse keukenpersoneel tot de commandanten. Jurist Ardan: "Koninginnedag is een uitstekend stukje Holland promotie en onze kans iets terug te doen voor onze gastheren en andere collega's op het kamp."

Waar mogelijk werd ook in de andere delen van Afghanistan en in de diverse missiegebieden in Afrika, Irak en voormalig Joegoslavië bij het Koninklijke verjaardagsfeest stilgestaan.