Politie Rotterdam Rijnmond

Koninginnedag 2011 in de regio Rotterdam-Rijnmond rustig en beheersbaar verlopen

Feijenoord-Ridderster Korps / overig Noord Oost Rotterdam-Centrum Rotterdam-West RRD Waterweg-Noord Zeehavenpolitie Zuid

Datum publicatie: 30-04-2011 16:30

ROTTERDAM-RIJNMOND - Koninginnedag is volgens de politie rustig en be-heersbaar verlopen, waarbij 56 arrestaties zijn verricht. Op diverse locaties in Rotterdam en de omliggende gemeenten waren feesten en vrijmarkten die veel mensen trokken. Dankzij het mooie weer is het overal in de regio `gezellig' druk geweest. Ondanks dat heeft de politie op verschillende momenten moeten optreden.

Politie maakt 56 arrestanten
Over de gehele dag genomen is het regelmatig voorgekomen dat het publiek alcohol nuttigde buiten de daarvoor aangewezen plekken. Daar is op verschillende manieren door de politie tegen opgetreden, variërend van wegsturen tot verbaliseren.

In totaal hielden agenten 56 mensen aan. De feiten en locaties waarvoor waren onder andere:
o District Noord.
Daar was een vechtpartij in de Dorpsstraat in Bleiswijk, waar zo'n 400 perso-nen waren verzameld. Er werden twee aanhoudingen verricht voor belediging en één voor openlijke geweldpleging Ook werden er twee personen gearres-teerd voor openbare dronkenschap en een voor wildplassen
o Rotterdam-Centrum.
Daar werd op het Stadhuisplein in een horecagelegenheid iemand van de be-veiliging mishandeld door een zwaar beschonken klant. Deze klant is aange-houden. Elders werden in het centrum, op de Oude Binnenweg nog twee per-sonen aangehouden voor mishandeling, Twee anderen werden aangehouden voor openbare dronkenschap. In de loop van de avond waren er nog twee en twintig arrestaties verricht voor het zich niet kunnen identificeren (4), wildplas-sen (2), belemmering (1), niet voldoen aan bevel of vordering (2), Openlijke geweldpleging (4), baldadigheid (1), Opiumwet (3), openbare dronkenschap (4) en belediging (3). o Rotterdam-West.
Daar werd een man aangehouden voor verzet en drie voor vernieling. Een persoon werd aangehouden omdat hij niet voldeed aan een bevel of vordering en één voor het plegen van geweld tegen politieambtenaren. o District Waterweg.
Daar werden twee mannen aangehouden voor het plegen van schennis en een voor belediging.
o District Zuid.
In Barendrecht heeft de politie vier arrestanten gemaakt voor openlijke ge-weldpleging en één voor opruiing. Op het kermisterrein aan de Middenbaan kwam het in de loop van de avond en tot een treffen tussen feestgangers en daar was het noodzakelijk dat de Mobiele Eenheid enkele charges uitvoerde. Bij deze actie zijn de vier arrestanten gemaakt en later nog drie voor beledi-ging.
o District Feijenoord-Ridderster. Daar werd een man aangehouden voor diefstal en een voor mishandeling
o District De Eilanden.
Bij een vechtpartij in Dirksland raakte een man gewond. Hij is voor behande-ling overgebracht naar een ziekenhuis. Een andere man is aangehouden ter zake mishandeling. Ook zijn e nog twee arrestanten gemaakt voor diefstal en voor geweldpleging.
o District Oost.
Daar zijn twee arrestanten gemaakt voor belemmering. Bij (preventief) fouilleeracties op meerdere locaties in Rotterdam zoals op de Meent/Coolsingel en op de Korte Lijnbaan/Schouwburgplein zijn honderden mensen gefouilleerd en in totaal zes van hen bleken in het bezit van verdovende middelen of alcoholhoudende drank. Twee van hen zijn aangehouden.

In totaal kregen 49 personen een proces-verbaal voor overtreding van het alcohol-verbod

Politie maakt gebruik van social media zoals Twitter (#prrkon en #qday010)
Zoals in de voorbereiding naar Koninginnedag reeds aangegeven heeft de politie gebruik gemaakt van Twitter. Een speciaal team heeft vanuit de politieorganisatie regelmatig tweets verzonden met als doel bij te dragen aan de communicatie over veiligheid en bereikbaarheid van het evenement.
Er is veelvuldig gebruik gemaakt van dit middel, bijvoorbeeld in de zoektocht naar een vermist jongentje en in het geval van het reguleren van verkeersstromen. Er is veel gereageerd op de tweets en die zijn ook weer regelmatig ge-retweet. De politie is zeer tevreden over de inzet van dit middel.
Behandeling van mensen door GHOR
De GHOR heeft tijdens Koninginnedag velen moeten behandelen vanwege overma-tig drankgebruik en de gevolgen daarvan..

Tevreden
Algemeen commandant van de politie, André Vervooren, zegt namens de gemeen-schappelijke hulpdiensten: "Ik ben tevreden over het verloop van de dag. Velen hebben geïnvesteerd in een goed verloop van de Koninginnedagviering, waaronder organisatoren en ondernemers waarmee van te voren goede afspraken zijn gemaakt. Ook heeft de politie ten aanzien van bezoekers duidelijke spelregels opgesteld en gecommuniceerd en die lijken hun uitwerking te hebben gehad. De politie was alert en trad tijdig en consequent op daar waar nodig. Ook de voorbereidende maatrege-len die de politie in samenwerking met gemeentes, het Openbaar Ministerie en de instanties hebben getroffen, hebben een positieve uitwerking gehad."