Ingezonden persbericht


Datum: 21 april 2011 | Leiden | Tentoonstelling in het SieboldHuis

Beestenboel
Origami van Akira Yoshizawa

Van 30 april t/m 29 mei 2011

Het SieboldHuis presenteert van 30 april tot en met 29 mei 2011 de tentoonstelling Beestenboel. Origami van Akira Yoshizawa. Akira Yoshizawa (1911-2005) is de grootmeester van de origami. Hij maakte de kunst van het papiervouwen bekend bij een groot publiek. Vooral zijn gevouwen dierfiguren zijn wereldberoemd geworden. De tentoonstelling wordt georganiseerd ter herdenking van zijn honderdste geboortedag.

In de tentoonstelling zijn ruim 300 van zijn origamikunstwerken te zien. Uniek aan deze tentoonstelling is dat voor het eerst sinds 1955 Yoshizawa's origami weer in Nederland tentoongesteld is. De tentoonstelling van zijn werk in 1955 in het Stedelijk Museum te Amsterdam was zeer speciaal, aangezien het zijn eerste buitenlandse tentoonstelling was en hij daarmee zijn bekendheid in het Westen heeft gekregen.

De tentoonstelling in het SieboldHuis is een ware beestenboel, uiteenlopend van gorilla's en zeepaardjes tot dinosaurussen en kuikentjes. Met deze dierfiguren heeft hij de wereld weten te veroveren en aan het origami vouwen gekregen. Zijn origami dieren hebben een levendigheid zoals alleen Yoshizawa zijn origamifiguren kon meegeven. Speciaal voor kinderen is er een dierenspeurtocht.

Origamiweekend
Speciaal voor deze tentoonstelling komt mevr. Kiyo Yoshizawa, de weduwe van Akira, naar Nederland om de origami vouwkunst door te geven. In het weekend van 7 en 8 mei worden workshops gegeven voor jong en oud, waarbij Yoshizawa's manier van vouwen, inclusief de door hem bedachte natte vouwtechniek (wet-folding) centraal staat. Leraressen van Origami aan Zee en de Origami Sociëteit Nederland zullen de workshops verzorgen. Kijk voor het programma van het origamiweekend op onze website: www.sieboldhuis.org.



Ingezonden persbericht