Gemeente Weert

21 april 2011

Bidden voor goed weer en praktische zaken 30 april WEERT ZET LAATSTE PUNTJES OP DE I VOOR KONINGINNEDAG

De voorbereidingen voor het bezoek van de Koninklijke familie aan Weert op 30 april komen in de laatste fase. De belangrijkste zaken over Koninginnedag in Weert op een rij!

Donderdag 28 april om 14.00 uur: Bidden voor goed weer Niets lijkt nog roet in het eten te kunnen gooien, behalve het weer natuurlijk. Daarom gaan loco-burgemeester Anton Kirkels en een stoet Weertenaren op donderdag 28 april om 14.00 uur volgens een oude traditie naar de Abdij van de Birgittinessen in Weert. Daar bieden zij een worst aan en vragen de zusters te bidden voor goed weer op Koninginnedag.

In het katholieke zuiden is Žbidden voor goed weerÂŽ een oude traditie. Het werd al op de kleuterschool ingeprent met versjes als:
- 'onze Lieve heertje, geef mooi weertje, geef een mooie dag, dat de zon schijnen mag!'
- 'Heilige Kathariene, laot de zon mer schiene, laot de regeeu vergaon, dat de kiendjes kinne spiele gaon!'

De boeren gingen vroeger naar de zusters Abdij Maria Hart van de zusters Birgittinessen aan de Maasstraat in Weert, om te vragen of ze wilden bidden voor goed weer. Het gebed werd meer kracht bijgezet door het brengen van een offer.

De stoet vertrekt a.s. donderdag om 14.00 uur vanaf de ingang van het Stadhuis (Beekstraat 54). Iedereen is van harte welkom mee te lopen. De gemeente Weert en haar bewoners hopen de Koningin en haar familie in het 'zonnetje' te zetten op 30 april 2011.

Zaterdag 23 april: Opening foto-expositie in de bibliotheek

Zestien jongeren, die deelnemen aan een traject van Punt Welzijn, hebben met graffiti sjablonen gemaakt rond het thema Koninginnedag. De ontwerpen zijn gedigitaliseerd en worden in stickervorm op een touringcar geplakt. De bus maakt op Koninginnedag deel uit van de pendelbussen, die bezoekers van de transferia naar het centrum rijden. Van het maken van de ontwerpen heeft Theo Mertens foto's gemaakt en deze foto's vormen de foto-expositie 'Jongeren Punt Welzijn maken eigen Koninginnedagbus'. Wethouder Coolen (Cultuur) opent de expositie a.s. zaterdag om 13.30 uur. De expositie is tot 15 mei te zien in de bibliotheek van Weert tijdens de reguliere openingstijden. Praktische zaken 30 april

Kroontjes en programmaboekjes

De mensen die Weert op Koninginnedag bezoeken, krijgen bij aankomst in de stad een programmaboekje en een oranje kroontje. Vanaf komend weekend zijn de programmaboekjes ook al gratis verkrijgbaar bij de winkels in de binnenstad. Hoe meer mensen op Koninginnedag een kroontje opzetten, hoe meer Weert oranje kleurt!

Bereikbaarheid
Op 30 april

Iedereen die naar Weert komt op Koninginnedag wordt geadviseerd met de trein, bus, fiets of te voet te komen. Komt u met de auto, dan kunt u gebruik maken van één van de vier transferia. Alle routes zijn voorzien van goede bewegwijzering, ook de looproutes naar het centrum. Er zijn verschillende fietsenstallingen in het centrumgebied. U kunt hier uw (brom)fiets gratis stallen. Bij alle stallingen wordt toezicht gehouden tussen 08.00 en 18.00 uur.
- Voor mensen met een geldige invalidenparkeerkaart is een parkeerplaats dicht bij het centrum ingericht (Oude Suffolkweg). Deze parkeerplaats is aangegeven vanaf de verschillende invalswegen.
- Op zich kunnen mensen met een kleine scootmobiel overal langs de route terecht. Maar het wordt natuurlijk wel druk. Omdat men met een scootmobiel meer ruimte nodig heeft dan een voetganger, is van belang vroegtijdig een plek langs de route te kiezen.

Ziekenhuis

Het ziekenhuis inclusief de parkeerplaats bij het ziekenhuis is op 29 en 30 april de gehele dag (24 uur) bereikbaar. Op 30 april moet men overdag uiteraard wel rekening houden met grote publieksstromen naar de stad, omleidingsroutes etc.

Langs de Koninklijke route
Publieksvakken en pleinen
De route is ingedeeld in publieksvakken. Zodra een vak vol is, wordt dit afgesloten. U kunt er dan nog wel uit, maar niet meer terug in. Voor mensen die geen plek langs de route kunnen vinden zijn er vier pleinen met tv-schermen ingericht (Centrum-Noord, Bassin, Nieuwe Markt en St. Maartenslaan). Hier kunt u het bezoek op grote schermen volgen en zijn er optredens van diverse artiesten.

Wat mag je meenemen?

Iedereen mag eten en drinken meenemen voor langs de looproute van de Koninklijke familie, mits deze niet in een koelbox zit. Verder is het uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan om bepaalde objecten mee te nemen langs de route, zoals klapstoelen, trapjes, krukjes en grote tassen. Aangezien alcohol tot 14.00 uur is verboden, zijn alcoholische dranken ook niet toegestaan. Dat geldt ook voor blikjes en glaswerk. In de vakken langs de route zijn geen verkooppunten. Wel zijn er publieksvakken in de buurt van een horecagelegenheid, zoals op de Oelemarkt en de Markt.

Gehandicapten

Er zijn langs de Koninklijke looproute twee publieksvakken ingericht speciaal voor rolstoelgebonden bezoekers. Deze liggen aan het begin van de Koninklijke looproute (Kasteelsingel en het Stadspark) op overbrugbare afstand van de invalidenparkeerplaatsen (Suffolkweg). Mensen die voor een gereserveerde rolstoelplek in aanmerking willen komen kunnen zich hiervoor tot en met 28 april a.s. aanmelden via museumweert@weert.nl.

Burgernet

Op 30 april kan iedereen zich voor één dag aanmelden bij Burgernet door een sms-bericht met de tekst BN Weert naar 0900-8844 te sturen. Als Burgernetdeelnemer krijgt men dan bijvoorbeeld informatie als een kind in Weert is vermist. Verzocht wordt naar het kind uit te kijken en bij meer informatie te bellen met het telefoonnummer dat in het sms-bericht staat. Volg Koninginnedag de hele dag op twitter

Voor de laatste wetenswaardigheden tijdens Koninginnedag volgt u ons via twitter: http://twitter.com/kdweert of @kdweert

http://twitter.com/politieln of @politieln
Oranjevrijmarkt 1 mei

In verband met de komst van de Koninklijke familie op 30 april en andere activiteiten in de binnenstad vindt de oranjevrijmarkt dit jaar op zondag 1 mei langs de singels plaats (en niet zoals voorgaande jaren in de winkelstraten). Vanaf 06.00 uur kan iedereen een plek zoeken aan de binnenring van de Emma-, Wilhelmina- of Kasteelsingel om zijn of haar spulletjes uit te stallen en te verkopen. Eerder opbouwen is niet mogelijk in verband met het schoonmaken van de stad. De kruispunten dienen vrijgehouden te worden.