Stoomtreinfestival 30 april & 1 mei - thema 25 jaar Stoomcentrum Maldegem

22/04/2011 15:20

STOOMCENTRUM MALDEGEM

Evenement rond stoomlocomotieven, dieseltreinen en modern spoorwegmaterieel. Treinritten op de oude spoorlijn Maldegem-Eeklo. Allerhande randactiviteiten ter gelegenheid van het 2( jariug bestaan van het Stoomcentrum.

Tijdens het weekend van 30 april en 1 mei organiseert de VZW Stoomcentrum Maldegem (www.stoomcentrum.be) haar bekende jaarlijkse stoomtreinenfestival. Deze editie staat volledig in het teken van het 25 jarig bestaan van de vereniging.

Het Stoomcentrum beschikt vanaf dit jaar over 3 rijvaardige stoomlocomotieven, op het festival aangevuld met 3 bezoekende machines. Stoomlocomotief "Bebert", gebouwd in Luik in 1926, is de eerste Belgische loc die het Stoomcentrum op de sporen brengt. Na een restauratie die bijna 3 jaar in beslag nam zal ze opnieuw in al haar glorie te bewonderen zijn. Een knap staaltje van de vrijwilligers en het perfecte verjaardagsgeschenk!

Het budgetvriendelijk evenement kan zonder reservatie worden bezocht.

De Stoomlocomotieven vervoeren de reizigers in historische rijtuigen in pluchen zetels of op houten banken.

Zelden krijgt U de kans om meerdere stoomlocomotieven tegelijk aan het werk te zien, op 1 en 2 mei kan het in het station van Maldegem!

Kom per (Stoom)trein naar het evenement

Vanuit Brussel komt een unieke stoomlocomotief van het type P8 naar Maldegem. 168 locomotieven van dit type werden door Pruisen aan België geleverd, als herstelbetaling van de schade van de Eerste Wereldoorlog. Deze locomotieven sleepten ooit door het ganse land sneltreinen. Eigenaar TSP organiseert een rechtstreekse trein Brussel - Maldegem met diverse haltes opstapmogelijkheden onderweg. Reservatie is verplicht en kan via www.pfttsp.be

SMALSPOOR

Speciaal is de aanwezigheid van smalspoor op dezelfde site!!! Op dit mijnspoor van 60cm breed komen voor de gelegenheid 2 stoomlocs in bedrijf uit Groot-Brittannië!!! Deze rijden met open rijtuigjes doorlopend op de smalspoorlijn richting Donk, tot jolijt van de kinderen.

Randactiviteiten

in Eeklo en Maldegem, beide eindpunten van de stoomspoorlijn, wordt een kleine spoorbeurs georganiseerd: boeken- en videostands, modelbanen, werkende mini-stoomtreintjes- Uiteraard wordt het Stoomfestival gekruid met cateringstands, het eigen Stoombier, oldtimer voertuigen, stationaire machines, stoomwalsen en stoomtractoren.

BOEK 25 JAAR STOOMCENTRUM

Van de gelegenheid zal trouwens gebruik gemaakt worden om ons eerste boek "De Route, Sporen tussen Eeklo en Maldegem" voor te stellen. Het boek wordt 144 pagina's dik en bestaat uit drie hoofdstukken. U krijgt een inzicht van de begindagen, de teloorgang en de revival van de spoorlijn en haar omgeving! Te koop op diverse locaties tijdens het evenement.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel