Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 29-04-2011

SCHRIJFSTER MARIËTTA NOLLENS TE GAST IN AVRO OPIUM OP RADIO 1

In AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komen op zaterdag 30 april de volgende onderwerpen aan de orde:

· De tentoonstelling Allegories of Good and Bad Government is een initiatief ter bevordering van de dialoog tussen de politieke en de artistieke wereld. Kunstenaars en politici leven van 1 tot 4 mei 2011 dag en nacht samen in tentoonstellingsruimte W139 om een intensief debat te voeren over hun onderlinge verbintenis. Beeldend kunstenaar, Jonas Staal, is één van de initiatiefnemers van dit project.

· Twee jaar geleden werd Koninginnedag in Apeldoorn verstoord door de poging tot een aanslag op de Koninklijke familie. Deze gebeurtenis vormt het beginpunt in de roman van Mariëtta Nollens: Ik, Beatrix. In het boek zien we de koningin tijdens gesprekken met premier Balkenende, familie bijeenkomsten en officiële gelegenheden. Nollen neemt ons mee in de fictieve gedachtewereld van het staatshoofd en geeft een eigenzinnig portret van de majesteit.

· Paul Haenen zit 45 jaar in het vak en wordt 30 april 65 jaar. Een mooi moment dus voor een DVD met zijn verzamelde beste werk. Op Paul Haenen tot nu zien we hem onder meer als jonge brutale interviewer, in het programma Waar gebeurd uit 1974 en in gesprek met Hans van Mierlo, Harry Mulisch, Jeroen Krabbé en vele anderen. Natuurlijk ontbreken ook Dominee Gremdaat, Margreet Dolman en Buster Fonteyn niet.

· Te gast is jazzpianist Bert van den Brink. Hij maakt al vijf jaar lang wekelijks improvisaties op z'n site: Bert's Bytes. Vier jaar geleden mocht Van den Brink de Boy Edgar Prijs in ontvangst nemen, de belangrijkste onderscheiding voor jazz en geïmproviseerde muziek. Binnenkort staat hij in de Kleine Komedie samen met zangeres Patty Trossel.

Gastpresentatie: Jan Mom.
Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opium.avro.nl.


---