Ministerie van Defensie
Niet Weggooien

Datum: 3 mei 2011
Tijdstip: 11.00 - 17.00 Locatie: Landgoed Bronbeek

Handpoppen. Gemaakt in een Japanse interneringskamp. Foto: ministerie van Defensie

Vijftien oorlogsmusea en herinneringscentra attenderen met de landelijke actie 'Niet Weggooien' mensen op het belang van originele voorwerpen, foto's en brieven uit de Tweede Wereldoorlog. In het kader van deze actie organiseert Museum Bronbeek op 3 mei 2011 van 11.00 tot 17.00 uur een aantal informatieve publieksactiviteiten.

Niet weggooien!

De deelnemende instellingen willen met de actie voorkomen dat originele getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog verloren gaan. Dit materiaal kan een bijzondere kijk geven op de oorlogsjaren. Mensen worden bewust gemaakt om dit erfgoed goed te bewaren. Bezoekers kunnen op 3 mei advies inwinnen over de beste wijze om materiaal uit WOII dat zij in huis hebben te bewaren. Ook wordt de gelegenheid geboden om voorwerpen, foto's en brieven te schenken. Op de website www.actienietweggooien.nl kunnen schenkingen aangemeld worden bij een museum of instelling naar keuze. Per instelling staat het verzamelbeleid beschreven.

Kans op een uniek depot bezoek

Museum Bronbeek beschikt over een collectie voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Een belangrijk deel daarvan wordt bewaard in `de schatkamer' van het museum: het ondergrondse depot. Normaal is het depot niet toegankelijk voor publiek. Op 3 mei krijgen bezoekers een eenmalig kans op het winnen van een unieke rondleiding door het depot. Daarvoor dienen ze in het museum eerst de kruiswoordpuzzel "Niet Weggooien" op te lossen. De antwoorden zijn te vinden op infopanelen, waarop stapsgewijs in beeld is gebracht wat er met een geschonken voorwerp gebeurt. De winnaar wordt om 13.00uur en 16.00uur door loting bepaald en krijgt direct een rondleiding door het depot.

Film

Met RTV Arnhem heeft Bronbeek een film gemaakt, waarin mensen aan het woord komen die hun materiaal aan het museum schonken. In de film vertellen zij waarom zij het materiaal geschonken hebben. Verder biedt de film een inkijk in het museale depot. In april wordt de film uitgezonden op TV Arnhem uiteraard is deze ook op 3 mei te zien in museum Bronbeek.

Workshop

Voor volwassenen en kinderen is er de workshop `Niet Weggooien'. Onder begeleiding van Lesley Reiziger en Daniëlle Kanis kan van weggeworpen en waardeloze materialen als kurken, textiel, plastic bekertjes iets nuttigs gemaakt worden, zoals een stuk speelgoed of een kunstwerk. Het idee achter de workshop is dat de mensen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in Japanse interneringskampen werden vastgehouden, hun schaarse materialen ook nuttig moesten gebruiken. Zo maakten zij bijvoorbeeld een waterschep van bamboe of een lepeltje van een stukje hout. Enkele voorbeelden hiervan zijn te vinden in museum Bronbeek. Afbeeldingen van voorwerpen uit de Japanse kampen worden tijdens de workshop tentoongesteld, met begeleidende gedichten van Cees van der Pluijm.