Groot Klimmendaal

Neuropsycholoog G.J. Geurtsen

Promotie Klinisch Neuropsycholoog G.J. Geurtsen

Dinsdag 3 mei vindt de promotie van klinisch neuropsycholoog G.J. Geurtsen van het Expertisecentrum volwassenen plaats. Dhr. Geurtsen heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het Brain Integration Programme. De promotierede vindt plaats om 15.30 uur in de Academiezaal Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Het Brain Integration Programma is een intensief klinisch neuropsychologisch revalidatieprogramma voor mensen met chronisch verworven hersenletsel. Het programma is speciaal gericht op maatschappelijke re-integratie van patiënten die niet kunnen deelnemen aan de reguliere programma's vanwege hun beperkingen in sociaal, emotioneel en maatschappelijk functioneren.

Het onderzoek van Geurtsen toont aan dat het Brain Integration Programme effectief is. Uit de resultaten blijkt dat de situatie op verschillende vlakken verbeterde: zelfstandig wonen (van 25,4 % naar 72,4 %) en (parttime) werken (van 17,9 % naar 32,9 %). Daarnaast verbeterden het emotioneel welbevinden en de kwaliteit van leven van de patiënten.

Bijna alle positieve effecten waren er na één jaar nog, of vertoonden zelfs nog verdere verbetering (bijvoorbeeld het aantal werkenden). Ook na drie jaar bleken de positieve effecten nog aanwezig te zijn. Naast het effect op patiënten had de behandeling ook een positief effect op de emotionele belasting en psychische gezondheid van de mantelzorgers. Tevens blijkt dat dit revalidatieprogramma leidt tot een vermindering van de maatschappelijke kosten.

Voor verdere informatie over de promotie van dhr. Geurtsen kunt u de website van de Radboud Universiteit raadplegen.