Nieuw-Vlaamse Alliantie




Spanje houdt Baskenland in wurggreep

klok 2 mei 2011

Binnen enkele weken (22 mei) worden in Spanje gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. In dat licht is er, als onderdeel van het Baskisch vredesproces, een bundeling gekomen van politieke krachten die geweld afwijzen. Sortu, een nieuwe partij van de Baskische nationalistische linkerzijde, werd vorige maand door het Spaanse hooggerechtshof illegaal verklaard na een klacht van Madrid. Omdat de uitspraak over het beroep tegen die beslissing na de verkiezingen dreigde te komen, hebben ook enkele andere Baskische partijen die naar meer autonomie streven hun krachten in de nieuw opgerichte Baskische lijst Bildu gebundeld.

Het Spaanse hooggerechtshof heeft gisteren de deelname van Bildu's lijsten aan de stembusslag eveneens verboden wegens vermeende banden met de ETA. "Deze uitspraak is symptomatisch voor het democratisch deficit in Spanje waar partijen die alle geweld afzweren, illegaal worden verklaard", aldus Frieda Brepoels, Europees parlementslid voor de N-VA.

Bildu werd in maart van dit jaar opgericht en groepeert naar autonomie strevende Baskische partijen. De coalitie bestaat uit twee partijen, Eusko Alkartasuna (opgericht in 1986 en lid van de Europese Vrije Alliantie (EVA)) en het kleinere Alternatiba, aangevuld met onafhankelijken. Deze onafhankelijken worden door Madrid beschuldigd banden te hebben met de in 2003 verboden Herri Batasuna.

Frieda Brepoels: "De uitspraak van het hooggerechtshof in Spanje is zeer betreurenswaardig. Bildu is er gekomen na een akkoord tussen legale partijen die opkomen voor een autonoom Baskenland zonder geweld. Het bannen van Bildu, dat door enkel zuiver politieke middelen zijn doelstellingen wil bereiken, is dan ook een directe aanslag op het recht op vrije en eerlijke verkiezingen en het recht om aan verkiezingen deel te nemen."

"Spanje heeft nog maar eens cynisch geageerd door actief campagne te voeren tegen een democratisch tot stand gekomen lijst. Op aandringen van Madrid zet het Spaanse hooggerechtshof de normalisering van het Baskisch politiek landschap en het vredesproces in Baskenland doelbewust een pad in de korf. Het wordt tijd dat de Europese Unie zich krachtig uitspreekt tegen de ontkenning van democratische rechten binnen de EU, net zoals het zich inzet voor meer politieke en burgerlijke rechten in Turkije, Tibet en het Midden-Oosten, buiten de Unie", meent nog Brepoels. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Matthias Diependaele, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europa eu Url: www.friedabrepoels.eu