Gemeente Oldebroek


Inwoners Oldebroek stemden op scenario's toekomstvisie

Ongeveer 65 mensen waren op 18 april aanwezig in het dorpshuis Wezep om te praten over de scenario's voor de Toekomstvisie 2030. Daarbij stonden vijf scenario's centraal: Oldebroek in Beweging, Karakteristiek Oldebroek, Vitaal Oldebroek, Oldebroek Prachtig Buiten en Duurzaam Oldebroek.

Duidelijke uitspraken
Het gemeentegesprek bestond uit twee delen. Aan het begin van de avond was het woord aan ongeveer 15 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. De maatschappelijke organisaties deden duidelijke uitspraken. Een greep daaruit: 'Levensloopbestendige woningen die aanpasbaar zijn, zijn belangrijk voor de toekomst'; 'Met cafés, terrassen en cultuurvoorzieningen is de gemeente beter in staat jongeren te behouden' en 'Rust en ruimte kunnen best samengaan met een dynamische leefomgeving'.

Stemmen op scenario's
Later op de avond was de deur open voor alle inwoners uit de gemeente. Ook zij kregen ruimschoots de gelegenheid om op de scenario's te reageren. Met stemkastjes reageerden zij op een groot aantal stellingen. Een aantal van de resultaten:
·38 % van de aanwezigen vond Zorg & Leefbaarheid het belangrijkste onderwerp voor de toekomst; als 2e en 3e werden Wonen en Duurzaamheid als belangrijkste genoemd; ·62 % vindt dat ontwikkelingen in het buitengebied op kleine schaal mogelijk moeten zijn; naast landbouw en natuur moet men er ook kunnen wonen, recreëren en werken; ·92% is van mening dat niet alle voorzieningen in elk dorp geboden kunnen worden; ·65 % vindt dat in elk dorp gebouwd moet worden voor starters en senioren.

Oldebroek Prachtig Buiten ontving de meeste stemmen (25 %) op kleine afstand gevolgd door Duurzaam Oldebroek (24%) en Vitaal Oldebroek (22 %).

Hoe nu verder?
De uitslagen van de stemming leiden niet tot een duidelijke voorkeur voor één van de sce-nario's. Op basis van de uitslagen buigen het college en de raad zich op korte termijn over de koers voor de toekomstvisie. Die zal samengesteld worden uit onderdelen van de verschillende scenario's. Daarna wordt de concept toekomstvisie geschreven. Deze wordt besproken in een raadscommissievergadering. Daarbij bestaat voor een ieder de mogelijkheid om in te spreken. De datum zal in het gemeentenieuws in de krant bekend gemaakt worden. Het is de bedoeling dat de raad op 28 juni de toekomstvisie vaststelt.

Meer informatie
Zie onze website www.oldebroek2030.nl. De scenario's en de uitslagen van de stemmingen op 18 april staan op deze website.