Gemeente Cranendonck


Ontwerp bestemmingsplan DIC houdt rekening met status beschermd dorpsgezicht

Donderdag 21 april heeft - zoals dat officieel heet - de aanwijzing van beschermd dorpsgezicht voor Budel-Dorplein plaatsgevonden. Dat betekent dat Budel-Dorplein gezien wordt als een uniek en waardevol erfgoed, dat voor de toekomst behouden moet blijven.

In het ontwerp bestemmingplan voor het Duurzaam Industriepark Cranendonck (DIC ) dat later dit jaar in procedure gaat, wordt rekening gehouden met de beschermde status. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) wil dat het historische industriële karakter zichtbaar blijft. Voor het DIC heeft dat concreet gevolgen voor de inrichting van de driehoek. Het RCE stelt hier de eis dat de lijnen (straten) van de oorspronkelijke plattegronden herkenbaar blijven. Die plattegronden zijn begin 1900 gemaakt door de gebroeders Dor, stichters van de zinkfabriek en bouwers van Budel-Dorplein.

In het ontwerp bestemmingsplan voor het DIC zijn de lijnen al ingetekend. Het ontwerp voldoet daarmee aan de eisen van het RCE en het beschermd dorpsgezicht. Hoe die lijnen in de toekomst ingevuld gaan worden, wordt niet voorgeschreven. Wat dat betreft zijn er veel mogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van gebouwen, straten, paden, een kunstwerk, een groenstrook, een bomenrij, water of nog iets heel anders. In de uitwerking van de inrichtingsplannen zullen daarvoor alternatieven worden uitgewerkt.

Het officiële bericht over het beschermde dorpsgezicht voor Budel-Dorplein en de mogelijkheid tot inspraak is hier te lezen op de website.