Syntens

Kader Abdolah, schrijver van onder meer het veelgeprezen Het huis van de moskee (2005), De boodschapper (2008), De koning, De kraai (2011) nodigt u uit voor deelname aan een bijzonder project. Onder de voorlopige titel De ingeving wil hij zijn volgende boek wijden aan het creatieve proces van uitvinden. Als natuurkundige is Kader Abdolah geïntrigeerd door het proces van idee tot uitvoering. Als schrijver wil hij dit proces toegankelijk maken voor een breed publiek. Een literaire verwoording van dat proces waarbij een uniek idee tot stand komt. Leidraad voor Kader Abdolah is zijn fascinatie voor de gedrevenheid van de (jonge) uitvinder om tot mooie ideeën te komen en deze uitgevoerd te krijgen. Hoe komen zij van idee, via proces naar prototype. Wie is de persoon achter het idee. Het gaat om studenten (wo, hbo, mbo) docenten, postdocs en individuen in Nederland en Vlaanderen die bezig zijn met een (technische) uitvinding/innovatie.

Gezichtsbepalend 2012 Oeuvre-onderscheiding voor Zuid-Hollandse kunstenaars

Aanleiding voor dit project is dat de in Delft wonende Kader Abdolah in 2012 de oeuvre-onderscheiding Gezichtsbepalend van de provincie Zuid-Holland ontvangt. De onderscheiding geeft de kunstenaar carte-blanche om een project te realiseren waarbij hij een nieuwe stap in zijn ontwikkeling zet en een verbinding aangaat met groepen uit de samenleving. Aan het project is een educatief traject gekoppeld. Kader Abdolah is de zesde Zuid-Hollandse kunstenaar die de onderscheiding ontvangt. Fotograaf Carel van Hees, nieuwe mediagroep Hootchie Cootchie, architect Francine Houben, choreograaf Conny Janssen en trompettist Eric Vloeimans gingen hem voor. Kunstgebouw, de organisatie voor kunst en cultuur in Zuid-Holland, voert het project uit. De provincie Zuid-Holland subsidieert het project.

Profiel en selectiecriteria kandidaten (uitvinders) De ingeving (Kader Abdolah)

Profiel uitvinders:


* In Nederland of Vlaanderen studerend, wonend of werkend.
* Leeftijd vrij.

* Afkomstig van mbo tot universiteit, of individuen met een briljant idee.

* Heeft dat bijzondere idee (gehad) en kan het verhaal over het creatieve proces daarachter vertellen. Het hoe en waarom en wat hij/zij ermee wil bereiken. De mens achter het idee. Zodanig dat het (ook) interessant is voor de niet gestudeerde lezer.
* De uitvinder moet een goed verhaal hebben, zijn of haar drijfveren en engagement kunnen benoemen en geinterviewd willen worden door de schrijver.

* Individu/groep van maximaal 3 personen.
* Uitvinding/innovatief idee is maatschappelijk relevant /interessant.

* Beschikbaar voor interviews tussen augustus en november 2011.

Â

Criteria voor de selectie zijn:


* Nadruk bij de uitvindingen ligt op (technische) ideeen die tot een prototype kunnen leiden.

* De ideeen worden niet louter beoordeeld op kwaliteit/succes van de uitvinding, maar vooral op creativiteit en innovatie van het proces en de persoon die erachter zit.

* Er wordt gezocht naar een afwisselende selectie van uitvinders, verdeeld over generaties en disciplines.

* De uitvinders kunnen afkomstig zijn van universiteiten, hogescholen, kunstvak. en andere opleidingen, maar eventueel ook individuen met een briljant idee.

Â

Aanmelden en meer informatie

Via de webpagina www.kunstgebouw.nl/gezichtsbepalend2012 kan men zich aanmelden (vóór 1 juni 2011). Op die website vindt u ook alle informatie over het project, profiel en criteria.