Unie van Waterschappen

Dinsdag, 3. Mei 2011

Uniepenning uitgereikt aan dr. W.F.A. Heemskerk

Unievoorzitter Peter Glas heeft op 2 mei een Uniepenning uitgereikt aan de heer dr. W.F.A. Heemskerk, oud-burgemeester van Echt en oud-lid van het dagelijks bestuur van het vroegere Zuiveringschap Limburg.

De Uniepenning wordt toegekend aan mensen die zich verdienstelijk hebben ingezet voor de waterschappen, de Unie van Waterschappen of het waterbeheer in het algemeen.

Inzet voor het waterbeheer

De heer Heemskerk (90) heeft zich jarenlang in een groot aantal publicaties en interviews ingezet voor het waterbeheer en de waterschappen. Daarom heeft het Uniebestuur besloten hem de Uniepenning toe te kennen.

Grensverleggend

De inscriptie op de penning omschrijft de heer Heemskerk als een "meesterlijk en grensverleggend waterjurist". Peter Glas roemde in zijn toespraak in het bijzonder de dissertatie van de heer Heemskerk "Waterrecht en waterschapsrecht. Het grenswater de Roer, die Rur" uit 1985, waarin lang voordat in waterschapskring aandacht bestond voor de grensoverschrijdende aspecten van het waterbeheer, werd gepleit voor een internationaal grenswaterschap van de Roer.

Voorstander van het waterschapsbestel

Ook wees Glas op de waarschuwingen van de heer Heemskerk voor de gevolgen van de bruinkoolwinning in Duitsland voor het Limburgse (grond)waterbeheer. De heer Heemskerk heeft zich altijd een sterk voorstander van het waterschapsbestel getoond.

Aanwezigen

Bij de uitreiking van de penning waren ook Jan Schrijen, voorzitter van het Waterschap Roer en Overmaas, Rein Dupont, locovoorzitter van het Waterschap Peel en Maasvallei, Alfred van Hall, voorzitter van het Waterschap Hunze en Aa's en oud-hoogleraar Waterstaat- en Waterschapsrecht en Herman Havekes van de Unie van Waterschappen aanwezig.