Moederdagrapport: kinderen krijgen in Noorwegen of Afghanistan

Persbericht van Save The Children Nederland

Het beste land om een kind te krijgen is Noorwegen; het land met de slechtste omstandigheden is Afghanistan. Acht van de tien minst aantrekkelijke landen om een kind ter wereld te brengen liggen in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Acht van de tien landen in de top 10 liggen in West-Europa. Nederland staat op de negende plaats; de Verenigde Staten op plaats 31.

Dat staat in een rapport van de ontwikkelingsorganisatie Save the Children dat ter gelegenheid van Moederdag wordt uitgebracht onder de naam State of the World's Mothers 2011 (Wereldwijd Moeder Onderzoek 2011 ). Het rapport bevat een lijst van 164 landen die gerangschikt zijn op de toegankelijkheid tot gezondheidszorg, onderwijs en economische mogelijkheden.

Waar ze woont maakt enorm veel uit voor wat een moeder te vieren heeft op Moederdag. In Afghanistan zijn twee op de vijf kinderen ondervoed en één op de vijf sterft voor zijn vijfde verjaardag. Een op de elf vrouwen in Afghanistan sterft door complicaties bij zwangerschap of geboorte. Afghaanse vrouwen krijgen gemiddeld minder dan vijf jaar onderwijs en de levensverwachting van vrouwen is 45 jaar. Een schril contrast met Noorwegen, waar de kindersterfte laag is (gemiddeld één op 333 kinderen sterft voor het vijfde levensjaar), vrouwen doorgaans 18 jaar onderwijs krijgen en gemiddeld 83 jaar worden. In Noorwegen is de kans om aan complicaties rond geboorte of zwangerschap te overlijden 1: 7100.

In veel landen zijn vaccins, antibiotica en verzorging tijdens de zwangerschap voor grote aantallen vrouwen onbereikbaar, als gevolg waarvan de sterftepercentages van moeders en kinderen bij geboorten hoog zijn. 'Natuurlijk is armoede een doorslaggevende factor', zegt Holke Wierema, directeur van Save the Children in een reactie. 'Maar juist op een dag als Moederdag is het goed om je te realiseren hoe enorm de verschillen zijn en dat we ons daar niet bij neer moeten leggen. We hebben in 2000 een aantal Millenniumdoelstelingen afgesproken. Eén daarvan is: de moedersterfte met driekwart terugbrengen van 546.000 in 1990 naar 136.500 in 2015. We hebben al een forse daling bereikt - in 2008 overleden 358.000 vrouwen aan complicaties rond zwangerschap en geboorte -, maar we zullen meer moeten doen, willen we de doelstelling halen. Save the Children zet zich er iedere dag voor in om moedersterfte en kindersterfte terug te dringen, door vroedvrouwen op te leiden, door gezondheidszorg te verbeteren, door geneesmiddelen te verstrekken en door schoon water aan te bieden. Wij willen regeringen in Westerse landen, maar zeker ook van ontwikkelingslanden, scherp houden om iets te doen aan de schrijnende omstandigheden waarin veel kinderen ter wereld moeten komen'.

Rangschikking
- Bovenste 10 landen (van 1 - 10): Noorwegen, Australië, IJsland, Zweden, Denemarken, Nieuw Zeeland, Finland, België, Nederland, Frankrijk
- Onderste 10 landen (van 155-164): Centraal Afrikaanse Republiek, Soedan, Mali, Eritrea, Democratische Republiek Congo, Chad, Yemen, Guinea-Bissau, Niger, Afghanistan

Save the Children is de grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld en werkt aan het verbeteren van levensomstandigheden van kinderen en jongeren. De organisatie komt op voor kinderen in landen waar onderwijs, vrijheid van meningsuiting en goede gezondheidszorg niet vanzelfsprekend zijn.

*

Links:
http://www.savethechildren.nl



Razende Robot Reporter