Gemeente Roerdalen


Gedecoreerden gemeente Roerdalen

Maar liefst elf inwoners van onze gemeente hebben afgelopen week een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Mevrouw Wolfs-Schmitz uit Melick ontving de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Tot Lid in de Orde van Oranje Nassau werden onderscheiden de heren Engels, Evers en Konings uit Sint Odiliënberg, de heren Erdkamp en Van Gorp uit Melick, de heren Erdkamp, Heijligers, Van Kruchten en Pfennings uit Herkenbosch en mevrouw Feder-Porten uit Vlodrop. Gefeliciteerd allemaal!

Ridder in de Orde van Oranje Nassau:

Mevrouw E.L. Wolfs-Schmitz uit Melick
Mevrouw Wolfs-Schmitz (55) ontvangt de onderscheiding onder andere vanwege haar activiteiten voor de Thuisfrontafdeling van het ministerie van Defensie waarvoor ze fungeerde als intermediair tussen het ministerie en de families van de uitgezonden militairen. Ze was bovendien medeverantwoordelijk voor de organisatie en leiding van diverse andere activiteiten van de Thuisfrontafdeling. Mevrouw Wolfs was verder actief voor handbalvereniging Vesta in Melick. Van 1975 tot 1992 was ze behalve actief handbalster ook secretaris van de vereniging. Ze organiseerde jeugdactiviteiten en was ongeveer tien jaar scheidsrechter. Van 1975 tot 2004 was ze onder andere trainer/coach voor de handbalvereniging, initiatiefnemer van de avondfietsvierdaagse, betrokken bij de opzet van het minihandbal, medeorganisator van de jeugdhandbalkampen en lid van de activiteitencommissie. Sinds 2004 is ze, na de opheffing van handbalclub Vesta, zelfstandig trainer/coach van een handbalteam. Mevrouw Wolfs-Schmitz was verder secretaris van het organisatiecomite `750 jaar St. Andreas Parochie Melick' en ze is secretaris van Stichting De Tore in Melick. Van 1990 tot 2009 was ze penningmeester van een lokaal huiskamerproject en in de jaren negentig was ze secretaris van de Commissie van aanbeveling voor de organisatie van het BCL-treffen in Melick. Verder is ze, na een aantal jaren jurylid te zijn geweest nu voorzitter van de carnavalsoptocht in Melick. Ten slotte was ze voorzitter en contactpersoon voor de stichting `Dat ziet er gezond uit'.

Lid in de Orde van Oranje Nassau:

de heer A.J.H. Engels uit Sint Odiliënberg

De heer Engels (70) ontvangt de onderscheiding omdat hij sinds 1985, met een onderbreking van 3 jaar, vrijwillige bestuurlijke taken heeft vervuld op het gebied van cultuur en onderwijs. Zo was hij van 1998 tot 2008 adviseur van het technisch onderwijs in Limburg en Brabant, sinds 1996 secretaris en stimulator van lokale omroep OR6 en van 1985 tot 1993 vice-voorzitter van Harmonie Juliana in Sint Odiliënberg.

de heer H.H. Erdkamp uit Melick
De heer Erdkamp (69) ontvangt de onderscheiding omdat hij zich sinds 1957 als vrijwilliger heeft ingezet op diverse terreinen. Zo is hij sinds 1957 lid, trainer, jeugdbegeleider en bestuurslid van Voetbalvereniging Vesta in Melick. Daarbij was hij van 1974 tot 1990 raadslid voor het Gemeentelijk Platform in de gemeente Melick en Herkenbosch. De heer Erdkamp is verder sinds 1979 voorzitter en lid van diverse commissies van Lawntennisvereniging Melick. Ook was hij voorzitter van de Limburgse Fuchsia Vereniging. De heer Erdkamp is sinds 2002 vrijwilliger bij de parochie van de H. Andreas in Melick en hij was in 2004 vrijwilliger voor `Roerdalen Schoon'. Ten slotte is hij sinds 2006 adviseur voor de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO). De heer Erdkamp was van 1998 tot 2008 mantelzorger voor zijn moeder.

de heer H.P. Erdkamp uit Herkenbosch
De heer Erdkamp (73) ontvangt de onderscheiding omdat hij zich sinds 1993 als vrijwilliger heeft ingezet voor de Culturele Ontspannings Club Herkenbosch (COVH). Voor deze vereniging organiseert hij onder andere wandeltochten en verzorgt hij bijeenkomsten voor een bejaardenvereniging in het gebouw van de COVH. Verder is de heer Erdkamp vrijwilliger bij het project Education Industry Partnership (EIP) van Akzo Nobel Herkenbosch, een project dat leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen van Herkenbosch, Vlodrop en Melick kennis laat maken met chemie en techniek. Ten slotte heeft de heer Erdkamp intensief gezorgd voor een dochter met een lichamelijke beperking.

de heer W.H. Evers uit Sint Odiliënberg
De heer Evers (71) ontvangt de onderscheiding omdat hij zich sinds 1977 vrijwillig voor de samenleving heeft ingezet op diverse terreinen. Zo is hij sinds 1977 lid, bestuurslid en sinds 2007 ook voorzitter van R.K. Voetbalvereniging Sint Odiliënberg. Hij was of is scheidsrechter voor deze vereniging, elftalleider, klusjesman en hij zet zich in voor diverse activiteiten. Verder is de heer Evers vrijwilliger en voorzitter van carnavalsvereniging De Berggeite in Sint Odiliënberg. Deze vereniging heeft hem als dank voor zijn inspanningen bovendien erelid gemaakt. De heer Evers was tot 2006 penningmeester en sinds 2006 algemeen bestuurslid van Stichting Jumelage Ambt Montfort - Bad Endbach. Ten slotte is de heer Evers sinds 2005 actief lid van Seniorenvereniging Sint Odiliënberg waar hij zich inzet voor de nordic walkingtochten en de jeu-de-boulesactiviteiten.

de heer H.H. van Gorp uit Melick
De heer Van Gorp (61) is sinds 1970 werkzaam voor Koninklijke TNT Post. Hij heeft zich daarbij als vrijwilliger ingezet op diverse terreinen. Van 1988 tot 1993 was hij trainer reddend zwemmen bij de Melickse reddingsbrigade De Roersoppers. Sinds 1989 was hij afwisselend secretaris, voorzitter en bestuurslid van de BVPP sector zuidoost, de vakbond van TNT. Ten slotte is de heer Van Gorp sinds 2009 secretaris van mannenkoor Rondomtis uit Melick.

mevrouw K.D. Feder-Porten uit Vlodrop
Mevrouw Feder-Porten (61) ontvangt de onderscheiding omdat ze zich sinds 1983 als vrijwilliger heeft ingezet op diverse terreinen waarbij de nadruk ligt op jeugd- en jongerenwerk. Zo was ze van 1983 tot 1989 secretaris en vice-voorzitter van de Oudervereniging van de Vlodropse basisschool St. Martinus. Van 1995 tot 2011 was de secretaris en later voorzitter van Country Western Club de Grizzly Dancers Vlodrop. Van 1995 tot 2003 was ze ook begeleider van Vlodropse jeugdgroepen. Mevrouw Feder was van 2003 tot 2011 begeleider van de hangjeugd in Vlodrop. Door haar inzet kreeg De Blokhut in Vlodrop de Wilhelmina Sangers Cultuurprijs en heeft Vlodrop nu een voorbeeldfunctie op het gebied van hangjeugd. Ten slotte was mevrouw Feder van 2003 tot vorig jaar voorzitter van Stiching Beheer De Blokhut. Onder haar leiding is De Blokhut uitgegroeid tot een multifunctionele ruimte voor de hele kern Vlodrop.

de heer W. Heijligers uit Herkenbosch
De heer Heijligers (74) ontvangt de onderscheiding omdat hij zich sinds 1962 inzet als vrijwilliger op diverse terreinen. Zo begeleidt hij sinds 1962 de jaarlijkse optocht van Schutterij Sint Sebastianus Herkenbosch en is hij lid van diverse zangkoren. Sinds 1980 is hij lid van de Culturele Ontspannings Vereniging Herkenbosch (COVH) waarvoor hij bijeenkomsten van een bejaardenvereniging verzorgt. Bovendien organiseerde hij wandeltochten in Nationaal Park de Meinweg. Sinds 1994 is de heer Erdkamp vrijwilliger bij Staatsbosbeheer waarvoor hij rondleidingen verzorgt. Ten slotte is hij vrijwilliger bij het project Education Industry Partnership (EIP) van Akzo Nobel Herkenbosch, een project dat leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen van Herkenbosch, Vlodrop en Melick kennis laat maken met chemie en techniek.

de heer P.J. Konings uit Sint Odiliënberg
De heer Konings (64) ontvangt de onderscheiding omdat hij zich sinds 1971 als vrijwilliger inzet op diverse terreinen. Zo was hij van 1971 tot 1985 bestuurslid en instructeur van het majorettenkorps bij Schutterij Prins Hendrik in Sint Odiliënberg. Van 1980 tot 1992 was hij voorzitter en bestuurslid van Stichting Gemeenschapshuis De Roerparel in Sint Odiliënberg. In 1984 was hij een van de initiatiefnemers en oprichters van jeugdvereniging Jong Nederland in Sint Odiliënberg. Sinds 1993 is hij voorzitter en actief lid van deze vereniging. De heer Konings is verder sinds 2005 vrijwilliger en gediplomeerd molenaar van de Molen van Verbeek in Sint Odiliënberg. Ten slott is hij sinds 2007 Actief lid en penningmeester van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg.

de heer W.J.G. van Kruchten uit Herkenbosch
De heer Van Kruchten (59) was van 1979 tot 1995 bestuurslid van Voetbalvereniging SVH'39 uit Herkenbosch. In deze periode was hij tien jaar vice-voorzitter en enkele jaren bestuuslid van de veteranenafdeling. Verder behartingt hij sinds 1995 de belangen van huurders van woningen in de Roerstreek. Hij was betrokken bij de oprichting van de Bewonerscommissie Roerdalen en werd voorzitter van deze commissie. Verder was hij in 2000 een van de initiatiefnemers voor de Stichting Huurdersbelangen Maas & Roer waarvan hij secretaris en vice-voorzitter is. Voor deze stichting is de heer Van Kruchten lid van het Gezamenlijk Overleg Huurdersorganisaties (GOH).

de heer A.J. Pfennings uit Herkenbosch
De heer Pfennings (77) ontvangt de onderscheiding omdat hij onder andere bestuurslid en voorzitter van de duivenvereniging Herkenbosch was. Verder was hij voorzitter van buurtvereniging Sint Josefput. Sinds 1996 is hij ten slotte vrijwilliger bij het project Education Industry Partnership (EIP) van Akzo Nobel Herkenbosch, een project dat leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen van Herkenbosch, Vlodrop en Melick kennis laat maken met chemie en techniek.

Laatst bijgewerkt op 03-05-2011