Port of Rotterdam

Datum 3-5-2011
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Verlenging controle op schepen uit Japan tot half mei

Het Havenbedrijf en de stuwadoors blijven in ieder geval tot 15 mei stralingsmetingen verrichten op alle schepen die uit Japan komen. Een uitzondering wordt gemaakt voor schepen die in een andere haven zijn gecontroleerd op radioactiviteit en daarvoor een certificaat hebben verkregen. Over twee weken wordt bezien of doorgegaan wordt met de controles. Tot nu toe zijn in opdracht van de havenmeester zeven containerschepen, een tanker en een car carrier buitengaats gecontroleerd. De stuwadoors hebben stralingsmetingen aan de lading laten uitvoeren op 14 schepen. Bij alle schepen bleken de waargenomen waardes beneden de norm.

Donderdag 14 april arriveerde de Carsten Maersk als eerste schip uit Japan. Samen met de Applus RTD (röntgentechnischedienst) deed het Havenbedrijf de controle al in de Britse haven Felixstowe, waar het containerschip een tussenstop maakte. Er werd geen verhoogd stralingsniveau geconstateerd.
De inspectie vond plaats met instrumenten die geschikt zijn om op afstand de relevante straling te meten. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar onderdelen van het schip die vaak aangeraakt worden tijdens de overslag. Met name de sjorstangen en de bovenkanten van containers kregen veel aandacht. Het risico zit hem daarbij niet in de straling zelf maar in de radioactieve deeltjes die besmetting kunnen veroorzaken wanneer je ze via de huid of mond naar binnen krijgt. Na de controles op zee volgen - eenmaal aangemeerd - de verdere controles op het schip. Daarna worden de containers aan wal gebracht, door de detectiepoorten op de terminal gebracht en nogmaals gescreend voordat ze het terrein verlaten. De waardes die tot nu toe gemeten zijn, blijven keurig, zoals verwacht, onder de toegestane norm.