D66

dinsdag 3 mei 2011

Kabinet VVD-CDA moet zorgen voor erkenning rechten homostellen in EU

Nederland moet van de andere EU-lidstaten eisen dat de opgebouwde rechten van getrouwde en samenwonende homostellen in alle lidstaten erkend worden.

Dat heeft Europarlementslid Sophie in ´t Veld gezegd voorafgaand aan een seminar in het EP over de vrijheid van verkeer van homostellen in de EU.

Geen vrij verkeer voor homostellen in de EU

In ´t Veld: ´´In Europa kunnen 500 miljoen mensen zich vrij vestigen met behoud van hun rechten. Behalve homo's die getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben. Als een getrouwd lesbisch stel verhuist kunnen zij hun opgebouwde pensioenrechten of de voogdij over hun kinderen verliezen, omdat hun relatie niet wordt erkend.´´

Lidstaten blokkeren algemeen discriminatieverbod

Binnen de EU is homodiscriminatie tot nu toe alleen op de werkplek verboden. D66 vindt het onvoorstelbaar dat lidstaten al drie jaar met succes de plannen van het EP voor een breder, algemeen discriminatieverbod blokkeren. Homoparen kunnen nu trouwen in vijf lidstaten, en een samenlevingscontract sluiten in nog eens 14 lidstaten. "Het kabinet Rutte-Verhagen moet ervoor zorgen dat de EU op zijn minst elkaars wetten erkent, en moet zich zeker hard maken voor de rechten van in Nederland getrouwde echtparen", aldus de sociaal-liberaal.

Kaisa en Claire

Het is voor het eerst dat een conferentie over deze problematiek wordt georganiseerd. D66 in het EP is initiatiefnemer van de middag.

Ben Baks, topambtenaar op het ministerie van OCW en lid van de Expert Commissie discriminatie op grond van seksuele geaardheid en gender identiteit, is een van de sprekers.

De Finse journaliste Kaisa is een van de andere sprekers. Zij ondervindt persoonlijk de gevolgen van homodiscriminatie in de EU. Kaisa (niet haar echte naam) en haar partner de Française Claire hebben twee kinderen. Als Kaisa iets zou overkomen dan zou Claire de kinderen volgens de Franse wet kwijtraken. Zie ook
http://euobserver.com/890/31147 .

Het seminar is dinsdag 3 mei van 13 tot 17 live te volgen via: http://bit.ly/kdFF6m