Groen!

Ophouden met communautair geruzie over nucleaire export

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 3 mei 2011 in "Internationaal", "Klimaat en energie"

Met een uitgekookt plan probeerde Iran in 2006 een grafietpers voor de militaire-nucleaire industrie los te weken bij een Vlaamse onderneming. Een hoogtechnologische grafietpers R53C, bruikbaar voor militaire doeleinden met name voor rakettechnologie, werd wel geleverd met exportvergunning van het Vlaamse Gewest. Voor een bestelling van wisselstukken om de pers om te bouwen voor militair-nucleair gebruik trok de CANVEK net op tijd aan de alarmbel. Het weekblad Humo brengt dat dossier dinsdag uit.

Groen! beschouwt het dossier als een zoveelste waarschuwing en roept op tot actie. Een tekort aan personeel bij de inlichtingendiensten en communautair geruzie maakt een degelijke controle onmogelijk. "Terwijl landen als Iran gewiekste nuclear shopping strategieën opzetten, ondermijnt de Vlaamse regering de werking van de CANVEK, de federale commissie waar vertegenwoordigers van diverse diensten zoals staatsveiligheid, douane en defensie zich samen met de Gewesten over zulke delicate dossiers buigen. Minister-president Kris Peeters vecht de verscherpte federale wetgeving zelfs aan bij het Grondwettelijk Hof", legt Groen!-Kamerlid Kristof Calvo uit.
Voor Calvo is de maat nu vol: "De reeds opgestarte doorlichting door de subcommissie Nucleaire Veiligheid moet tot verscherpte maatregelen leiden. Het communautair gehakketak moet bovendien nu maar eens ophouden. De Vlaamse regering moet haar beroep bij het Grondwettelijk Hof over de federale wetgeving meteen intrekken. Door het afsluiten van een samenwerkingsakkoord moeten de verschillende overheden zich samen engageren voor een echte strijd tegen de verspreiding van materiaal bruikbaar voor kernwapens".
Ook Vlaams Parlementslid Bart Caron vindt het welletjes: "De Vlaamse economie is belangrijk, maar nucleaire veiligheid en de strijd tegen kernwapens zijn dat ook. Een strikt economische bril volstaat niet om zulke dossiers te beoordelen. Ergens stoppen de economische motieven en beginnen de morele verplichtingen. "Eigenlijk zouden de regionale regeringen toch tevreden moeten zijn dat bijvoorbeeld de staatsveiligheid mee een oogje in het zeil houdt?" aldus nog Calvo. Volgende week woensdag is in de Kamer de tweede hoorzitting gepland in de subcommissie Nucleaire Veiligheid, deze keer met vertegenwoordigers van de Veiligheid van de Staat. "Het werk van de subcommissie wordt zeer belangrijk. De volledige controleketen - van regionale exportdiensten tot de douane - moet worden doorgelicht. Er zijn nu genoeg pijnlijke dossiers geweest, het is tijd voor politieke actie", besluit Calvo.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Fa ctualiteit%2FNieuwsflash-ophouden-met-communautair-geruzie-over-nucleai re-export_2121.aspx&send=true&layout=standard&width=450&show_faces=true &action=recommend&colorscheme=light&font&height=80

Contact: Kristof Calvo -