Ministerie van Defensie

Defensiepersoneel blijft beschikbaar voor bestrijden duinbrand

3 mei 2011, 12.14 uur

De brand in het duinengebied bij het Noord-Hollandse Schoorl lijkt weliswaar onder controle, maar Defensie houdt tot vanavond 70 man van 43 Gemechaniseerde Brigade voor alle zekerheid achter de hand.

De militairen worden vandaag onder meer ingezet bij het omwoelen van de humuslaag om het ondergronds voortwoekeren van het vuur tegen te gaan. Zij hebben daarvoor de beschikking over schoppen en heideschuiven.

De 130 militairen die gisteren bij de brandbestrijding assisteerden - 100 man van 44 Pantserinfanteriebaraljon (een onderdeel van 43 Gemechaniseerde Brigade), 30 man van Communicatie- en Informatiesystemen bataljon (101 CisBat) en een gevulde waterwagen - worden vanmorgen grotendeels afgelost. Vanuit Oirschot zijn daarvoor 100 man van 42 Bataljon Limburgse Jagers op weg naar de brand. De 30 militairen van 101 CisBat eveneens afgelost. Vanmorgen stelde het Regionaal Militair Commando West ook nog eens 30 man beschikbaar van 20 NATRES-bataljon. Deze reservisten zijn afkomstig uit de regio Schoorl.

Helikopters

Een militair aan het werk in het duinengebied van Schoorl (foto: ministerie van Defensie).

Vanochtend vertrokken om 06.30 weer 2 Cougar- en 2 Chinook-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC), om - indien nodig - de brand te bestrijden. Gisteren waren er al 3 Cougars en 2 Chinooks actief. Die stortten ruwweg 1,2 miljoen liter (zee)water op de brandhaard.

Zondag brak in de duinen bij Schoorl door nog onbekende oorzaak brand uit. Vanmorgen had het door het vuur getroffen gebied al een omvang van 300 hectare. De brand wordt bestreden door zo'n vijfhonderd brandweerlieden.

De Cougars bestrijden de brand met zogenoemde bambi-buckets, grote zakken waarmee zij in een keer 2500 liter water op de brandende duinen kunnen gooien. De Cougars zijn ondergebracht bij het 300 Squadron op de vliegbasis Gilze-Rijen. De Chinook kan met een bambi-bucket maar liefst 10.000 liter water aanvoeren. De Chinook hoort bij het 298 Squadron. Het personeel en materieel van Defensie helpt geregeld bij het blussen van branden.