Rijksoverheid

Genomineerden van de Jos Brink Prijs 2011 onthuld

Nieuwsbericht | 03-05-2011

Op zondag 15 mei zal minister Marja van Bijsterveldt (OCW) in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de winnaar bekend maken van de staatsprijs voor homo-emancipatie, de Jos Brink Prijs. Op de shortlist staan drie genomineerden, te weten:


* de Vereniging Orpheus;

* Boris Dittrich;

* en alle vrijwilligers van het COC.

De Jos Brink Prijs is een staatsprijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt. De prijs is gericht op groepen of instellingen die een fundamentele bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen. In 2009 ontving Henk Krol de prijs voor zijn tomeloze inzet voor de homo-emancipatie in Nederland en daar buiten.

De jury, die bestaat uit Wim van de Camp (voorzitter), Sonja Barend, Claudia de Breij, Sophie Hilbrand en Erwin Olaf, heeft de drie genomineerden vandaag bekend gemaakt. De uiteindelijke winnaar ontvangt de staatsprijs uit handen van Marja van Bijsterveldt die bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk.

Dit keer zal de minister - voor het eerst - ook de officiële aanmoedigingsprijs homo-emancipatie uitreiken. Deze prijs is bedoeld om een baanbrekend initiatief op homo-emancipatiegebied als goed voorbeeld voor anderen te stellen. De uitreiking wordt opgeluisterd door diverse optredens van onder andere Simone Kleinsma en Sonja Barend.

De feestelijkheden in de Koninklijke Schouwburg - onder leiding van tv-presentator Harm Edens - vinden plaats aan de vooravond van de Internationale Dag tegen Homofobie, 17 mei. De reden is dat op deze datum in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) homoseksualiteit van de lijst van geestesziekten schrapte.