Geef zekerheid over hulphond



Dinsdag 3 mei 2011, 12:23u - Linda Voortman

GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman is geschrokken van het bericht dat de hulphond in 2012 mogelijk uit het zorgpakket verdwijnt. RTV Drenthe berichtte hierover, GroenLinks wil dat het gerucht meteen de wereld uit wordt geholpen. GroenLinks vraagt minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om opheldering.

Voortman: "Voor veel mensen is de hulphond een belangrijke voorwaarde om normaal te functioneren. Het kabinet heeft wel gezegd waar ze vanaf blijven, maar laat mensen in onzekerheid over waar de klappen vallen. Dit bericht is een eerste concrete aanwijzing waar de bezuinigingen terechtkomen."

Het pakketvoorstel van het kabinet wordt binnenkort bekend gemaakt, er is dus nog geen officieel plan. Dit gerucht is echter zo ernstig dat GroenLinks de onzekerheid niet voort wil laten bestaan. Een hulphond geeft mensen met een handicap meer vrijheid en onafhankelijkheid. Zo opent een hulphond deuren, helpt bij aan- en uitkleden, raapt spullen op, haalt was uit de wasmachine, betaalt in de winkel en slaat alarm geval van nood. Deze hulp maakt het verschil tussen zelfstandig wonen en wonen in een verpleeghuis.

Bovendien bespaart de inzet van een hulphond de samenleving tienduizenden euro's. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Scholten & Franssen Consultancy naar het maatschappelijk rendement van hulphonden. Een hulphond is ongeveer zeven jaar voor een gehandicapte inzetbaar, zodat de totale besparing bijna 60.000 euro bedraagt per hond. De opleiding van een hulphond kost minimaal 26.000 euro. Het schrappen van de hulphond uit het pakket is daarom niet alleen ramp voor mensen met een handicap, maar leidt waarschijnlijk zelfs tot hogere kosten dan dat het iets oplevert.

Voortman: "dit onderzoek laat zien dat de kosten van een hulphond snel terugverdiend zijn. Tel daarbij op dat mensen zonder hulphond misschien wel naar een dure instelling moeten en het is zo klaar als een klontje dat het schrappen van de hulphond uit het pakket een heel domme bezuiniging zou zijn."


----------------------

Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake het bericht `Assenaar in actie voor hulphond' van RTV Drenthe.


1. Bent u bekend met het bericht `Assenaar in actie voor hulphond'? Hoe beoordeelt u dit bericht?


2. Klopt het dat u gaat voorstellen de hulphond in 2012 uit het pakket gaat schrappen? Zo ja, waarom?


3. Volgens het bericht draaien zorgverzekeraars nu al de geldkraan dicht, door bijvoorbeeld terughoudend te zijn met het betalen van vergoedingen aan hondentrainers, waardoor stichtingen die hulphonden opleiden financiële problemen krijgen. Deelt u de mening van GroenLinks dat dit onacceptabel is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid hiertegen maatregelen te treffen? Welke maatregelen zullen dit zijn?


4. Een hulphond kan mensen met een handicap een stuk onafhankelijker maken en soms zelfs het verschil maken tussen zelfstandig wonen en wonen in een verpleeghuis. GroenLinks wil mensen deze vrijheid niet ontzeggen en vindt daarom dat een hulphond in het pakket thuishoort. Deelt u deze mening?


5. Wilt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden?