Watersportverbond - KNWV

Verbond praat mee over veiligheid op de Gouwe

dinsdag 3 mei 2011

Eind april vond er een overleg plaats op initiatief van de provincie Zuid-Holland tussen alle partijen die betrokken zijn bij beheer en gebruik van de Gouwe, waaronder het regioteam Zuid-Holland-Midden van het Watersportverbond. Aanleiding was een rapport over de knelpunten rond de veiligheid op de Gouwe.

Het overleg vond plaats op 26 april, op verzoek van de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Directe aanleiding was een rapport gemaakt door ingenieursbureau Deltares in opdracht van de provincie. In dat rapport staan de knelpunten aangegeven bij gelijktijdig gebruik van containerschepen en recreatievaart op de Gouwe. Ook wordt daarin gesproken over de mogelijke beperking van de breedte van
containerschepen en het afstemmen van korte-termijnoplossingen voor die vaarwegdelen waar de veiligheid mogelijk niet kan worden gewaarborgd.

Engte bij Boskoop
Een van de belangrijkste knelpunten, de engte bij Boskoop, stond centraal in dit overleg. Alle partijen, inclusief de
belangenbehartigers van de beroepsvaart, onderschrijven de mogelijk optredende gevaren op dit tracé. Afgesproken is dat de provincie op korte termijn zal onderzoeken of het mogelijk is gelijktijdige doorvaart te voorkomen door ruim voor de engte een aanwijzingsbord (DRIP) te plaatsen, waarmee wordt geadviseerd te wachten op
tegemoetkomende vaart. Ook kan daarop worden geadviseerd de marifoon, indien aanwezig, goed uit te luisteren zodat vroegtijdig kan worden ingespeeld op een mogelijk gelijktijdige passage van een engte of brug.

Spoorbrug
Door middel van folders zal de recreatievaart worden gewezen op de knelpunten in de route en aanwijzing worden gegeven voor een veilige vaart. De nieuwe wachtplaats voor recreatievaart ten zuiden van de inloop van de containerhaven bij Alphen a/d Rijn zal voorlopig gehandhaafd blijven. De brugwachters van de spoorbrug zullen er nogmaals op worden geattendeerd dat zij de recreatievaart vroegtijdig moet laten opvaren en de containerschepen verbieden op dat moment de haven in of uit te varen.

Snelheidscontrole
Om de veiligheid te borgen zal op het gehele traject intensief op snelheid worden gecontroleerd. Op aanlegplaatsen waar door
containerschepen wordt afgemeerd, terwijl deze voor de recreatievaart zijn bestemd, zal streng worden opgetreden.

Evalueren
Eind juni zullen betrokken partijen weer bijeen komen om de eerste relatief drukke maand te evalueren. Belangrijk hiervoor is dat alle betrokkenen, indien zij van mening zijn dat de situatie waarin zij zijn terecht gekomen onveilig is, dit melden bij hun vereniging of
rechtstreeks bij het Watersportverbond per e-mail
hedwich.kuipers@watersportverbond.nl. Hierbij is het van groot belang te vermelden: plaats in de vaarroute, naam van het betrokken schip, datum en tijdstip van het voorval.

Ook de schippers van de containerschepen zullen er op worden
geattendeerd onveiligheden te melden.

Tot slot een tip van de schippers van de containerschepen: Blijf, indien mogelijk, uit de dode hoek. Het gaat immers om ZIEN EN GEZIEN WORDEN.