SGP


Bijdrage SGP aan debat Gaza flotilla

Israël heeft het volste recht om te controleren welke goederen naar het terroristische Hamas-regime worden vervoerd.
---

Gaze Flotilla (plenair)
28 april 2011
C.G. van der Staaij

Het is genoegzaam bekend dat Hamas ieder binnengesmokkeld wapen met alle soorten van genoegen inzet tegen de Israëlische bevolking. De zeeblokkade die Israël handhaaft is niet meer dan plicht van de Israëlische regering ten opzichte van de bescherming van haar burgers.

Daar komt bij dat hulpgoederen via Israël gewoon worden toegelaten in Gaza, na controle. Het doorbreken van de blokkade is derhalve pure provocatie en spelen met mensenlevens. De vrede wordt er niet door bevorderd, maar dat is blijkbaar ook niet het doel van de organisaties. Doel is de verguizing van Israël.

Het gedrag van Turkije â dat de afvaart van het komende flotilla schijnbaar geen strobreed in de weg legt â is volstrekt onverantwoord. We hebben het hier wel over een potentieel EU-lid en NAVO-lidstaat! Wat heeft de EU concreet gedaan om Turkije onder druk te zetten? En de NAVO? Als dit land op deze wijze handelt, zouden toch alle onderhandelingen over toetreding moeten worden bevroren? Maakt de minister zich hiervoor sterk?

IHH-Turkije is de drijvende kracht achter het flotilla. IHH-Nederland zou hierbij niet betrokken zijn. Hoe weet de minister dit zeker? Welk onderzoek is hiernaar gepleegd?
Wat is de stand van zaken in het onderzoek naar deze organisatie in verband met mogelijke betrokkenheid bij fondsenwerving voor Hamas? Zit hier voortgang in?

Ik begrijp dat Egypte de grensovergang naar het Hamas-regime wil opengooien. Een veeg teken van de nieuwe wind in Egypte. Wat is de stand van zaken? Wat betekent dit voor Israël? Wordt getracht om Egypte hiervan af te houden?
Betekent dit feitelijk ook een nutteloos worden van de Israëlische blokkade?

Wat de SGP-fractie betreft krijgt Israël alle steun van de EU en van ons land die nodig is om haar burgers te beschermen, ook via een noodzakelijke blokkade.

De SGP bepleit verder graag een nieuwe blokkade ⦠voor Turkije ⦠als het gaat om toetreding tot de EU.