Waterschap Aa en Maas

herinrichting van Astense Aa

Met succesvolle kavelruil start herinrichting van Astense Aa

Afgelopen jaar is er in totaal 24 ha grond van eigenaar gewisseld in het gebied bij de Astense Aa ten westen van de Berken. Dit is te danken aan een succesvolle kavelruil. "Bij kavelruil draait het om begrip en vertrouwen", zegt Jan van Lankvelt, melkveehouder en voorzitter van de Kavelruilwerkgroep.

Van de 24 hectare is circa 7,5 ha aan de beek komen te liggen en ca 16,5 ha naar agrariërs teruggegaan voor agrarische structuurverbetering. In totaal zijn er 12 agrariërs betrokken geweest bij de kavelruil en kan het waterschap Aa en Maas samen met andere partijen 3,5 kilometer beekoever opnieuw inrichten. Hoe is dat bereikt? En hoe gaat het nu verder met de Aa?
Voordat de kavelruil een succes werd, heeft Jan van Lankvelt samen met Jurgen van Limpt, coördinator grondzaken van het waterschap, heel wat gesprekken gevoerd. Onder andere met melkveehouder Dre van Helmond. "Ik heb meegedaan omdat ik er zelf beter van werd", vertelt Van Helmond. "Er zijn al heel lang gesprekken over het gebied gaande, maar door allerlei omstandigheden verliep dat steeds heel moeizaam en kwamen we er toen met de betrokken partijen niet uit."

Ingrijpende beslissing
Van Helmond is over de huidige afspraken heel tevreden. "De EVZ (natuurstrook, red.) gaat van mijn huiskavel af, maar daarvoor heb ik een perceel op afstand gekregen en we hebben een hele strook grond langs mijn stal in bezit gekregen. Ook hebben we medewerking gekregen voor een nieuwe stal, dus hoewel ik tegen een EVZ aanlig, weet ik wel dat we tenminste nog dertig jaar vooruit kunnen." Volgens de melkveehouder heeft het in de gesprekken ook erg geholpen dat er iemand anders uit de sector aan tafel zat die fungeerde als onpartijdige vertrouwenspersoon. "Kavelruil is een ingrijpende beslissing die met veel emotie gepaard gaat. Grondeigenaren hebben zelf allemaal de beste grond. Die wil je niet zomaar kwijt. En zeker niet als je er niets voor terugkrijgt. Natuur is mooi, maar je verdient er als boer geen boterham mee. Juist omdat de landbouw de landbouwontwikkelingsgebieden kregen en ik er ook persoonlijk iets voor teruggekregen heb, wilde ik wel meedoen. Kavelruil is goed voor de structuurverbetering van de landbouw. Als je de kans krijgt, zorg dan dat je weet wat je wil!"

Vooruitblik op 2011 en verder
Voor de komende periode willen de samenwerkende partijen ook een kavelruilproject voor het gebied tussen de A67 en de Berken opstarten, dus ten oosten van de Berken. Ondertussen zijn ook de voorbereidingen voor het projectplan in volle gang. Dit plan gaat over de Aa ten westen van de Berken. Als het projectplan klaar is, zullen de partijen dit delen met belangstellenden via een informatieavond in mei. Ruimte voor water, landbouw, natuur, recreatie en cultuurhistorie, alle verenigd in een uniek beekdal. Dat willen de samenwerkende partijen (waterschap Aa en Maas, gemeenten Asten en Deurne en de ZLTO) bereiken met het project Astense Aa. Zodat de Astense Aa straks als natuurlijke beek zijn weg vindt door het boerenland. Verschillende partijen werken de komende jaren samen aan de realisatie van een ecologische verbindingszone in combinatie met beekherstel en tegelijk aan de verbetering van de agrarische structuur. Het project is onderdeel van de Reconstructie, de herinrichting van het platteland.

Heeft u vragen over de herinrichting van de Astense Aa, dan kunt u terecht bij Ingrid Rijkers, projectleider van de Astense Aa (T. 073 - 615 82 69). Voor specifieke vragen over grondzaken en kavelruil kunt u terecht bij Jurgen van Limpt, coördinator grondzaken bij waterschap Aa en Maas (T. 073 - 615 82 13) of Jan van Lankvelt, kavelruilcoördinator Astense Aa (T. 06-20407026).
logo aa


---

_______

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland

De herinrichting van de Astense Aa maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel Reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de Reconstructiecommissie De Peel.

Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water. Dit doen we voor nu en later, voor 700.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant.
* Wij zuiveren het afvalwater en geven het weer schoon terug aan de natuur. Heel belangrijk! Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier.

* Wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw zodat gewassen goed kunnen groeien.

* Wij zien er op toe dat de 110 kilometer lange Maasdijk bestand is tegen extreem hoge waterstanden.

* We zetten ons in voor fraaie waterrijke gebieden in natuur en stad zodat iedereen er van kan genieten.

* Wij controleren de waterkwaliteit in recreatieplassen zodat niemand ziek wordt van een zwempartij.

* We nemen noodzakelijke maatregelen met betrekking tot de klimaatverandering.

Waterschap Aa en Maas staat voor duurzaam waterbeheer, waarbij de nadruk ligt op ieders veiligheid, gezondheid en welzijn. Ook de generaties na ons hebben hier profijt van.

Werken met water. Voor nu en later.

De laatste nieuws- en persberichten van Aa en Maas kunt u ook volgen via twitter (http://twitter.com/aaenmaas) en onze rss service (www.aaenmaas.nl/nieuwsservice).