CNV Vakmensen


CNV Vakmensen wil nu wel eens duurzame toekomstvisie bij Vion

03 mei 2011
"Als de noodzaak tot deze ingrijpende reorganisatie vaststaat, wil CNV Vakmensen met Vion onderhandelen over een sociaal plan. Alleen dan." Bestuurder Frans van de Veen van CNV Vakmensen realiseert zich maar al te goed de enorme impact van het Vion-voornemen om de vestigingen in Son en Doetinchem te sluiten. 170 vaste banen zijn in het geding.

Naast de vaste arbeidskrachten wil Vion ook de contracten met zo'n 200 uitzendkrachten verbreken. "Dit heeft dus grote gevolgen voor de mensen in zowel de Achterhoek als in de regio Eindhoven", stelt de vakbondsbestuurder.

"Nu al staat vast dat er 55 gedwongen ontslagen staan gepland bij Vion. Overduidelijk mag daarom zijn dat mijn bond hier niet voetstoots mee akkoord gaat. Laat Vion maar aantonen dat dit echt onontkoombaar is. Wij weten ook wel dat er veel concurrentie is en dat er in Duitsland veel varkens worden geslacht. Maar Vion is een `grootgeld-onderneming'. Vion Food is goed voor 9 miljard omzet. Dan heb je toch behoorlijk vlees op de botten."

Van de Veen zet bij een eventueel sociaal plan - dus als al het andere onmogelijk blijkt - in op zoveel mogelijk herplaatsing in andere Vion-vestigingen. En als ook dat onmogelijk blijkt op een goede afvloeiingsregeling. "Daarnaast vind ik dat VION een verantwoordelijkheid heeft voor uitzendkrachten die al heel lang werkzaam zijn in Son of Doetinchem."

Maar evenzeer belangrijk vindt Van de Veen het om nu van Vion iets te vernemen over de visie op de toekomst. "Tot nu toe drukt Vion steeds op dezelfde toets als het kennelijk krap wordt: hupsakee, mensen eruit. Dat is een repeterend geweer dat veel vernieling veroorzaakt in sociale zin. Ik wil van Vion nu wel eens horen welke duurzame oplossing men heeft om te kunnen blijven functioneren als onderneming."

Vion telt wereldwijd ruim 27.000 werknemers. De onderneming heeft één agrarische aandeelhouder, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Het hoofdkantoor van VION staat in Eindhoven. Vion produceert en verwerkt varkensvlees- en rundvleesproducten op negen productielocaties in Nederland, waarvan nu dus twee met sluiting worden bedreigd.

---

nieuwslijst