Gemeente Echt-Susteren


Koninklijke onderscheidingen

Ter gelegenheid van Koninginnedag 2011 reikte burgemeester Akkermans op donderdag 28 en vrijdag 29 april 2011 negen Koninklijke onderscheidingen uit. Acht benoemingen vonden plaats tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Eén gedecoreerde werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Onderstaand een overzicht (in alfabetische volgorde).

Â

De heer G.M. Busch

De heer Thijs Busch (geboren 26 maart 1940) verricht al vanaf 1954 vrijwilligerswerkzaamheden. Op dit moment is hij secretaris van het Elsene Solistentoernooi, een internationaal tweedaags solistenconcours voor jeugdige musici. Jaarlijks wordt door ruim honderd jonge mensen uit Nederlands Limburg, Belgisch Limburg en Nordrhein-Westfalen aan dit toernooi deelgenomen waardoor het concours naast een lokale en regionale ook een internationale uitstraling heeft. Van dit toernooi is de heer Busch tevens mede-oprichter. Verder is de heer Busch sinds 2005 lid van de parochiële werkgroep Onderhoud Kerkhof. In het verleden was hij (bestuurlijk) actief voor harmonie Les Amis Réunis, de vakbond en mannenkoor St. Barbara. De heer Busch is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

Mevrouw M.H.E. Cox-Heutmekers

Mevrouw Els Cox-Heutmekers (geboren 24 mei 1943) zet zich al veertig jaar in als vrijwilliger. Vanaf 2000 is zij actief voor de Seniorenvereniging Echt. In 2003 werd zij bestuurslid en vervolgens in 2004 voorzitter van deze vereniging. Verder is mevrouw Cox sinds 1993 jurylid bij schuttersfeesten in alle Limburgse schuttersbonden, de Oud Limburgse Schuttersfederatie, de Zuid Limburgse Schuttersfederatie en het Limburgs Dames Schuttersfeest. In het verleden was mevrouw Cox (bestuurlijk) actief voor de Rangeretten in Echt, de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen district Roermond en Fluit- en Trommelkorps Juliana te Pey. Mevrouw Cox is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

De heer G.H.J. Damen

De heer Sjra Damen (geboren 18 juli 1946) is sinds 1981 actief als secretaris voor buurtvereniging Opkoye in Susteren. Daarnaast is hij penningmeester van de stichting Spelen en Ontmoeten en mede-organisator van de Landelijke Opschoondag, Burendag, Nationale Straatspeeldag en de Oranjeviering kern Heide. Verder is hij lid van het Broederschap van de parochiekerk te Mariaveld. In het verleden was de heer Damen voor de Vrouwenbond van de parochie Mariaveld actief als redacteur van het maandelijks activiteitenblaadje. De heer Damen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

Mevrouw C.M. Janssen-Jost

Mevrouw Stina Janssen-Jost (geboren 31 december 1936) verricht al vanaf 1967 vrijwilligerswerk. Zij is actief als koster en voorzitter van het kerkbestuur voor de parochie OLV Moeder der H. Hoop te Maria Hoop. Verder is zij medebeheerder van gemeenschapshuis De Annendaal, voorzitter van de Seniorenvereniging Maria Hoop en collectant bij de Hart- en Nierstichting. Samen met haar echtgenoot, die eveneens een Koninklijke onderscheiding heeft ontvangen, organiseert zij bovendien de wekelijkse kienavonden. In het verleden heeft mevrouw Janssen zich meer dan 20 jaar ingezet voor de St. Jansput. Van deze buurtvereniging was zij niet alleen oprichter maar tevens secretaris en voorzitter. Verder deed mevrouw Janssen gedurende een lange periode het poetswerk op basisschool De Bolleberg. Mevrouw Janssen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

De heer K.P. Janssen

De heer Karel Janssen (geboren 10 augustus 1937) is al meer dan 40 jaar als vrijwilliger actief voor de parochie OLV Moeder der H. Hoop te Maria Hoop waarbij hij het kerkhof onderhoudt en de grafregistratie bijhoudt. Samen met zijn echtgenote, die eveneens een Koninklijke onderscheiding heeft ontvangen, organiseert hij bovendien de wekelijkse kienavonden. Verder zet de heer Janssen zich in als medebeheerder van gemeenschapshuis De Annendaal en als vrijwilliger bij fanfare St. Paulus te Maria Hoop. Binnen deze laatste vereniging was hij van 1984 tot 1999 bestuurslid. De heer Janssen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

De heer A.G.H. Janssen

De heer Ton Janssen (geboren 8 juli 1946) verricht al meer dan 45 jaar vrijwilligerswerk. Zijn verdiensten hebben onder meer betrekking op zijn (bestuurlijke) activiteiten voor Veldeke Limburg kring Echt en de werkgroep âOud personeel Arbeidsvoorziening Limburg/Centra voor Werk en Inkomenâ. Ook is hij lid van de commissie Sociale Begeleiding in het Laurentius Ziekenhuis Roermond. In het verleden was de heer Janssen verschillende jaren als bestuurder actief voor studentenvereniging Dominico Savio, stichting Katholiek Onderwijs Peij, personeelsvereniging GAB Sittard, Bisschoppelijk College Echt, Voortgezet Onderwijs Midden-Limburg, de dienstcommissie Arbeidsvoorziening Limburg, stichting St. Anna te Heel. Verder was hij voorzitter van de werkgroep âSamengaan Seniorenverenigingen Echt en Susterenâ, lid van het comité âPeij is echt Peijâ en de werkgroep 5x11 jaor Aester Sjaelen Uul, en gaf hij leiding aan het Kindervakantiewerk Peij. Dat de heer Janssen in het verenigingsleven van Echt steeds een belangrijke rol heeft gespeeld blijkt tevens uit zijn (bestuurlijke) activiteiten voor zangvereniging Vriendenkoor, schutterij Wilhelmina Hingen en schuttersbond Eendracht Midden-Limburg. De heer Janssen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Â

De heer A.A. van Mierlo

De heer Ad van Mierlo (geboren 15 december 1945) is werkzaam als directeur van Rentmeesterskantoor Limburg BV. Daarbij heeft hij zich de laatste twee decennia doen kennen als een van de boegbeelden van het project Grensmaas, een van de belangrijkste rivier beveiligingsprojecten van Nederland. In zijn vrije tijd verricht de heer Van Mierlo bestuurlijke activiteiten voor de stichtingen âHeiligdomsvaart â en âBeeldentuin Suëstraâ. Ook zet hij zich in voor harmonie St. Cecilia Susteren en het samenwerkingsverband Heiligdomsvaartorganisaties Susteren, Maastricht, Tongeren en Hasselt.

In het verleden was de heer Van Mierlo bestuurlijk actief voor buurtvereniging ât Heuls, de gemeentelijke jeugdraad, het comité Gemeenschapsbelangen/Samenlevingsopbouw Susteren, stichting bejaardenoord âVastradaâ, de stichting Welzijnswerk Born-Susteren en de paardensportorganisatie. Verder was de heer Van Mierlo raadslid van de voormalige gemeente Susteren, lid van de Gewestraad Westelijke Mijnstreek en bestuurslid van de stichting Samenlevingsopbouw Westelijke Mijnstreek. De heer Van Mierlo is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

De heer W.J.E. Nelissen

De heer Wil Nelissen (geboren 15 maart 1956) is werkzaam bij Stork Industry Services bv in Elsloo. In zijn vrije tijd is hij al vele jaren actief als vrijwilliger. Sinds 1990 zet de heer Nelissen zich als penningmeester van de stichting Kermis Koningsbosch in voor het behoud van de kermis in Koningsbosch. Van deze stichting is hij tevens mede-oprichter. Verder is de heer Nelissen actief als commissielid in de gemeente Echt-Susteren, lid van de stichting Dorpsraad Koningsbosch en voorzitter van buurtvereniging Kerkstraat. In het verleden was de heer Nelissen vele jaren voorzitter van de oudervereniging van RK basisschool 't Keuningshöfke in Koningsbosch. De heer Nelissen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

De heer P.E.M. Roufs

De heer Peter Roufs (geboren 27 mei 1956) is werkzaam als leraar in het basisonderwijs. Naast zijn beroepsmatige inzet is hij ruim veertig jaar actief als vrijwilliger. Zijn verdiensten hebben onder meer betrekking op zijn activiteiten voor de kermiscommissie Echt, het kerstcomité van de basisschool te Maasbracht, het jeugdcarnaval in Maasbracht, het zorgcentrum De Egthe, Veldeke Limburg Kring Echt en het Ambrosius Broederschap in Echt. Ook onderhoudt hij contacten met de Engelse veteranen uit de 2e Wereldoorlog en is hij mede organisator van de activiteiten op Koninginnedag. In het verleden was de heer Roufs gedurende twintig jaar als vrijwilliger werkzaam bij Jongerencentrum De Wienhoaf in Echt. De heer Roufs is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â