ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Elektrisch rijden en het belang van ICT

3 mei 2011 om 16:48

Elektrisch rijden zal de komende jaren daadwerkelijk van de grond komen. De transitie naar elektrisch rijden gaat gepaard met de aanleg van een grootschalige oplaadinfrastructuur. Deze transitie biedt grote kansen voor de Nederlandse economie, waarbij ICT een belangrijke rol speelt. De Nederlandse ICT-branche is nauw betrokken bij alle facetten van elektrisch rijden. Het is daarom van essentieel belang dat de branche goed wordt vertegenwoordigd in de totstandkoming van het marktmodel voor de oplaadinfrastructuur.

De economische belangen zijn groot. Als er in 2020 ongeveer 200.000 elektrische auto's rondrijden in Nederland, dan zullen die iedere week ongeveer 400.000 oplaadbeurten nodig hebben. Dat zijn ruim 10 miljoen oplaadbeurten per jaar. In het geval de helft daarvan thuis plaatsvindt, leidt dat tot een markt van 5 miljoen oplaadbeurten aan de openbare oplaadinfrastructuur per jaar. Bij een verder toenemend aandeel elektrische auto's zal deze markt op termijn nog verder groeien. De aanleg en exploitatie van oplaadinfrastructuur biedt kansen aan bedrijven uit allerlei branches.

De ICT-branche speelt aangaande de volgende facetten van elektrisch rijden nu al een belangrijke rol :

* Batterijmanagementsystemen: met ICT kan de batterij optimaal worden benut, zodat het bereik van een elektrische auto maximaal wordt.
* Oplaadpunten: snel en veilig opladen kan alleen als de auto en het oplaadpunt continu met elkaar communiceren. Hierbij is gestandaardiseerde ICT essentieel.

* Betaalsystemen: een auto moet straks aan ieder oplaadpunt kunnen opladen. Daarnaast moet de afgenomen stroom rechtstreeks worden afgerekend met de gebruiker. Daarvoor zijn complexe ICT-systemen nodig.

* Routerings- en reserveringssystemen: om als automobilist niet zonder stroom komen te staan, moet het resterende bereik worden berekend en moet al op afstand een oplaadpunt kunnen worden gereserveerd. Dat kan alleen met de juiste navigatie en reserveringssystemen.

Nederlandse ICT-bedrijven investeren flink in de ontwikkeling van deze systemen. De grote internationele spelers hebben inmiddels wereldwijd ervaring opgedaan met elektrisch rijden. Nederland loopt voorop in de ontwikkeling van het marktmodel voor de oplaadinfrastructuur, maar tot nu toe is de ICT-branche daarbij onvoldoende betrokken. Dat is onverstandig, omdat de ICT-branche precompetitief veel kennis en ervaring kan inbrengen om de uitwerking van het marktmodel te verbeteren. Daarnaast heeft de ICT-branche een reëel belang, omdat de bedrijven in verschillende rollen binnen het marktmodel full service-spelers zullen worden.

Het Formule E team richt zich al enige tijd op het voor iedereen mogelijk maken van betaalbaar en betrouwbaar elektrisch rijden. Sylvia Roelofs (algemeen directeur ICT~Office) maakt deel uit van dit samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en instellingen, dat onder voorzitterschap staat van Maurits van Oranje. Het samenwerkingsverband is een onderdeel van een groot aantal initiatieven van de overheid om te investeren in duurzame mobiliteit. Met deze initiatieven wordt gestreefd naar schonere lucht, het terugdringen van de CO2-uitstoot, een betere omgang met het milieu en reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen.


* Business Stimulering