Groen!

Vlaamse regering pakt uit met schijnoverschot

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 3 mei 2011

De Vlaamse Regering pakt uit met een schijnoverschot en 115 miljoen euro nieuwe beleidsruimte. Maar voor de Groenen is er weinig reden voor euforie. Heel wat schulden worden buiten beeld gehouden en vele dringende investeringen zoals in onderwijs, een meer duurzame economie, ouderenzorg, cultuur,⦠gebeuren niet.

"Wij zien absoluut geen reden om een feestje te bouwen," zegt Groen! fractieleider Filip Watteeuw: "De besparingen van de voorbije jaren in heel wat sectoren zoals cultuur, vorming en onderwijs, zijn hard aangekomen en worden niet gecompenseerd, ook al is er nu meer geld. Als er nu al een overschot is, is het omdat veel verenigingen o.m. in de culturele, de vormings- en in de milieusector, een zware aderlating hebben ondergaan."

Het Vlaamse onderwijs krijgt ook niet de middelen die het nodig heeft. "Ik vind het hallucinant om een lachende minister-president zijn begroting te zien voorstellen, als er tegelijkertijd 50 kleuters op elkaar zitten gepakt in een veel te kleine klas." Ook voor de oudere Vlamingen zal extra moeten geïnvesteerd worden.

Heel wat schulden worden bovendien buitenbeeld gehouden waaronder de ontzaglijke bedragen die nodig zullen zijn voor mobiliteitsinfrastructuur in en rond Antwerpen. Niemand gelooft nog dat al dat beton alleen met de tolgelden zal betaald worden. Er wordt ook geen reserve aangelegd voor de komende staatshervorming. Terwijl intussen iedereen weet dat de staatshervorming Vlaanderen veel geld zal kosten en dat er voor het verwacht pakket van nieuwe bevoegdheden ook nieuwe middelen zullen nodig zijn.

"We vinden het een goede zaak dat de Vlaamse Regering na lang aandringen van de oppositie bijkomend wil investeren in onderzoek & ontwikkeling . We hebben al genoeg tijd verloren. Maar ook hier gaat Peeters niet voluit. De regering schetst nu een groeipad naar 2014 dat de achterstand van Vlaanderen op vlak van onderzoek nog zal vergroten. En de nodige push om de transitie naar een duurzame economie eindelijk in te zetten laat alweer op zich wachten," betreurt Watteeuw: "Het Vlaams Energiebedrijf moet dringend voldoende middelen krijgen zodat Vlaanderen echt kan investeren in een duurzame energietransitie. Via meer ecologiesteun kunnen er meer groene jobs komen en een vergroening van de industrie in Vlaanderen."

Contact: Filip Watteeuw -