FNV Bondgenoten

Nieuwe acties voor goed openbaar vervoer in de steden


* 03-05-2011

Medewerkers van de stadsvervoersbedrijven in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag gaan opnieuw actievoeren. Dit keer tijdens de ochtendspits.

Op woensdag 11 mei rijden er geen bussen, trams en metro's van de RET in Rotterdam vanaf het begin van de dienstregeling tot 8.30 uur. Na 8.30 uur wordt de dienstregeling weer opgepakt en rond 10.00 uur moet al het openbaar vervoer weer rijden. Over soortgelijke acties bij de HTM en het GVB op donderdag 12 mei in Den Haag en vrijdag 13 mei in Amsterdam wordt binnenkort beslist.

Openbare aanbesteding

Medewerkers van de stadsvervoerders zien zich genoodzaakt om samen met de vakbonden FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, ABGP en VOR via acties aandacht te vragen voor goed openbaar vervoer in de steden. Het kabinet, met steun van zijn gedoogpartner, heeft het voornemen om openbare aanbesteding van het stadsvervoer verplicht te stellen. Daarnaast moeten de drie stadsvervoerders minimaal 120 miljoen euro bezuinigen, terwijl de bedrijven de afgelopen jaren al aanzienlijk hebben ingeleverd.

Behoud van kwaliteit en kwantiteit

Als het kabinet de plannen doorzet, leidt de combinatie van verplichte aanbesteding en bezuinigingen uiteindelijk tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer. De medewerkers van RET, HTM en GVB en de bonden realiseren zich dat deze acties overlast geven voor de reiziger. Ze rekenen echter op begrip, omdat de acties zijn gericht op behoud van kwaliteit en kwantiteit in het openbaar vervoer.