Amnesty International

China

Amnesty International roept minister Verhagen op tijdens handelsmissie te pleiten voor vrijlating van Chinese schrijvers

3 mei 2011 Amnesty International heeft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie opgeroepen tijdens zijn handelsmissie naar China te pleiten voor de vrijlating van drie Chinese schrijvers.
Ook vraagt Amnesty Verhagen de recente golf van repressie van advocaten, journalisten, activisten en kunstenaars, onder wie AI Wei Wei, te veroordelen. Verhagen is van 9 tot en met 13 mei met een handelsdelegatie in China.

Amnesty International vraagt speciale aandacht bij de minister voor drie schrijvers die vanwege hun werk een langdurige gevangenisstraf hebben gekregen: Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, de Oeigoerse auteur van korte verhalen Nurmemet Yasin, en dissident Yang Tongyan, die oproept tot politieke hervormingen.
In de aanloop naar de Boekenbeurs van Beijing, die van 31 augustus tot 4 september 2011 gehouden zal worden en waar Nederland als gastland een speciale rol speelt, voeren Amnesty International Nederland en schrijversorganisatie PEN Nederland actie voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van deze schrijvers.

De ondersteuning van mensenrechtenverdedigers is een prioriteit in het beleid van de Nederlandse regering, zoals bleek uit de recente notitie Verantwoordelijk voor vrijheid: mensenrechten in het buitenlands beleid van de minister van Buitenlandse Zaken. Daarin wordt ook gemeld dat mensenrechten zullen worden betrokken bij het werk van bewindspersonen en diplomaten tijdens buitenlandse reizen zoals handelsmissies.

Minister Verhagen stelde tijdens zijn periode als minister van Buitenlandse Zaken mensenrechten centraal in het buitenlands beleid. Daarnaast toonde hij ook een persoonlijke betrokkenheid bij mensenrechtenactivisten en verwijst hij regelmatig naar zijn motto dat de koopman en de dominee hand in hand gaan. Amnesty hoopt dan ook dat Verhagen de handelsmissie naar China zal aangrijpen om de recente ontwikkelingen in China te veroordelen, de vrijlating te bepleiten van de drie genoemde schrijvers, en zijn Chinese ambtsgenoten informatie te vragen over de situatie waarin deze schrijvers verkeren.

Achtergrondinformatie
Sinds op 17 februari 2011 op internet een oproep tot een Jasmijnrevolutie verscheen, is de mensenrechtensituatie in China ernstig verslechterd. Meer dan honderd activisten zijn onder huisarrest geplaatst, gevangen gezet of vermist, waaronder enkele prominente advocaten. Amnesty is bezorgd over het feit dat deze mensenrechtenverdedigers zonder proces zijn gedetineerd, en vreest dat ze blootgesteld kunnen zijn aan marteling of andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling.