Wageningen Universiteit en Researchcentrum 3 mei 2011

Onderdeel: LEI

De geschiedenis leert dat het beleid voor natuur en landschap sterk afhankelijk is van het draagvlak in de samenleving. Zo blijkt uit de publicatie Wisselend getij van de WOT Natuur & Milieu, onderdeel van Wageningen UR.

Aan het begin van de twintigste eeuw gaven particulieren het startschot voor de ontwikkeling van een natuur- en landschapssector, met Jac. P. Thijsse als oprichter van Vereniging Natuurmonumenten als bekendste voorbeeld. Een echt beleid liet echter lang op zich wachten. Vooral in de laatste drie decennia ontwikkelde zich via een ware beleidsexplosie een professionele sector voor natuur en landschap.

In de 21e eeuw waaien er echter nieuwe winden. De cultuur verzakelijkt, de rijksoverheid decentraliseert en er is strikte wet- en regelgeving van de Europese Unie. Daarnaast zijn er nieuwe maatschappelijke opgaven gekomen zoals de klimaatverandering, de bevolkingskrimp en de economische crisis. De sector ziet zich medio 2011 genoopt naar buiten en ver naar voren te kijken. Er is meer aandacht nodig voor het menselijke belang bij natuur.

WOt-paper 6:Wisselend getij. Natuur- en landschapsbeleid in heden en verleden
WOt-werkdocument 239: Wisselend getij. Omgaan met en beleid voor natuur en landschap in verleden en heden; een essayistische beschouwing. Achtergronddocument bij Natuurverkenning 2011 Contact
Janneke Vader