Raad van State


dinsdag 3 mei 2011
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Kom' van de gemeente Oostzaan. Het bestemmingsplan legt grotendeels de bestaande situatie vast binnen de bebouwde kom, maar maakt op enkele locaties ook nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Op het voormalige fabrieksterrein Meijn maakt het plan de bouw van woningen mogelijk. Daarvoor is een zogenoemde wijzigingsbevoegdheid in het plan opgenomen. De oude bedrijfswoning bij de fabriek is niet in het plan opgenomen. De eigenaren van die woning zijn het daar niet mee eens. Zij willen op de plek van de oude bedrijfswoning graag een nieuwe woning bouwen, maar het plan staat dat niet toe. Verder worden aan de Kerkbuurt nieuwe woningen en winkels gebouwd. Het gaat om een appartementencomplex met dertien woningen met op de begane grond ruimte voor winkels. Een man die naast het geplande appartementencomplex woont, is het hier niet mee eens. Volgens hem zijn er niet voldoende parkeerplaatsen in de omgeving en leidt het plan tot parkeeroverlast. Daarom komt hij tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oostzaan voor het appartementencomplex heeft verleend. De man was eerder bij de rechtbank in Haarlem in beroep gekomen tegen de bouwvergunning, maar die liet de bouwvergunning in juni 2010 in stand. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201007371/1 en 200909122/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Regionaal Bedrijventerrein Hoeksche Waard' van de gemeente Binnenmaas. Het plan maakt de aanleg van een nieuw bedrijventerrein mogelijk naast het bedrijventerrein Boonsweg. Het bedrijventerrein zal dicht bij het nationale landschap 'Hoeksche Waard' komen te liggen. De stichting Noordrand Open, de Vereniging Dorp Mijnsherenland en de Vereniging tot behoud van Natuur, Landschap en Dorpsschoon in de Hoeksche Waard vinden het niet nodig dat er nog een nieuw bedrijventerrein wordt aangelegd. Bovendien vrezen zij dat het landschap wordt aangetast door het nieuwe bedrijventerrein. Bovendien zou de gemeenteraad eerst de infrastructuur in het gebied aanpassen, voordat het bedrijventerrein werd ontwikkeld. De natuurorganisaties vinden dat de gemeente die toezegging niet is nagekomen. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905028/1) Zitting over de intrekking door de burgemeester van Spijkenisse van een gedoogverklaring om softdrugs te verkopen. Het gaat om de gedoogverklaring voor Coffeeshop Green Spirit aan de Torenstraat in Spijkenisse. De burgemeester heeft dat besloten, nadat in de coffeeshop een te grote voorraad softdrugs was aangetroffen. De exploitanten van de coffeeshop zijn het hier niet mee eens en dienden eerder een bezwaarschrift in bij de burgemeester. De burgemeester ging echter niet in op hun bezwaren, omdat het intrekken van een gedoogverklaring geen besluit zou zijn waartegen bezwaar en beroep kan worden ingediend. Volgens de exploitanten heeft de burgemeester echter een deel van de exploitatievergunning ingetrokken en dat zou wél een besluit zijn. De rechtbank in Rotterdam stelde de exploitanten in oktober 2010 in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank maakt de gedoogverklaring 'onlosmakelijk' deel uit van de exploitatievergunning, zodat tegen intrekking daarvan bezwaar en beroep openstaat. De burgemeester is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201010672/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de minister van Onderwijs om het plan van scholen 2011 2013 van de gemeente Rotterdam goed te keuren. Het gaat de minister vooral om de opname van de basisschool Het Blokkenhuis in het plan. Volgens de minister voldoet de school niet aan de zogenoemde stichtingsnorm van 303 leerlingen. Uit berekeningen van de minister zou blijken dat de school in de toekomst veel minder leerlingen trekt dan de minimale norm van 303. De stichting SNAK die de school exploiteert, is het niet eens met de beslissing van de minister. Volgens haar heeft de minister de toekomstige leerlingaantallen verkeerd berekend. De minister zou zijn uitgegaan van een te klein 'voedingsgebied' van de school. Naar de mening van de stichting kan de school wel aan de norm voldoen als wordt uitgegaan van een groter gebied. Daarom komt de school tegen het besluit van de minister in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201101191/1)
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Bospoort' van de gemeente Leiden. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied langs de A4 bij Leiderdorp. Het plan maakt het mogelijk het gebied binnen de Persant Snoepweg, de Provinciale weg N446 en de A4 te ontwikkelen voor nieuwe bedrijven en horeca. Er zal onder meer een IKEA worden gevestigd. De pannenkoekenboerderij De Hooiberg en de bewonersvereniging Essenpark verzetten zich tegen het plan en zijn tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen. De pannenkoekenboerderij is het er in de eerste plaats niet mee eens dat hij plaats moet maken voor IKEA. En als het pannenkoekenhuis dan toch moet wijken voor het woonwarenhuis, dan wil het bedrijf weten of het zal worden uitgekocht of verplaatst. De bewonersvereniging vreest dat de nieuwe ontwikkelingen langs de A4 hun woon- en leefklimaat zullen aantasten. Zij wijst er vooral op dat de IKEA veel extra verkeer zal aantrekken waarop de omgeving niet is berekend. Het provinciebestuur zou de verkeersbelasting te gunstig hebben berekend. Ook zouden er gegevens ontbreken over de verkeersintensiteit op zaterdagmiddagen en zon- en feestdagen. In een voorlopige uitspraak van april 2010 heeft de Raad van State het deel van het bestemmingplan dat de komst van IKEA mogelijk moet maken, geschorst. Dit in afwachting van een definitieve uitspraak op de beroepen van de bewonersverenging en het pannenkoekenhuis. Deze voorlopige uitspraak met zaaknummer 201000408/2 is te vinden op de site. (zaaknummer 201000408/1)

12.15 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Utrecht om per direct een groot aantal reclameborden op diverse locaties in de stad te verwijderen. Het gaat om reclameborden voor Energie:direct. Omdat voor de reclameborden geen vergunning was verleend, wil het gemeentebestuur de kosten van de verwijdering van de borden op Energie:direct verhalen. Het bedrijf is het daar niet mee eens en vindt dat het gemeentebestuur eerst had moeten onderzoeken of voor alle reclameborden een vergunning nodig was en of achteraf alsnog een vergunning kon worden verleend. De rechtbank in Utrecht verklaarde in oktober 2010 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. Tegen die uitspraak komt Energie:direct in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201011199/1)