Ingezonden persbericht


Amsterdam, 3 mei 2011

Fitte kinderen, sportieve tieners

Fitte kinderen, sportieve tieners geeft actuele en wetenschappelijke informatie over de invloed van bewegen en sport op de gezondheid en fitheid van jongeren. Auteur Han C.G. Kemper gaat in het boek in op de fysiologie van groei, ontwikkeling en rijping van jongeren. Daarnaast biedt deze uitgave nieuwe inzichten op de effecten van lichaamsbeweging op hun gezondheid, zowel op jonge als volwassen leeftijd.

Fysiologische en anatomische verschillen tussen opgroeiende jongens en meisjes, worden in Fitte kinderen, sportieve tieners op een heldere wijze uitgelegd. Waarom hebben verschillen in proporties van kinderen (kortere armen, benen en groter hoofd) invloed op hun lichamelijke prestatievermogen? Waarom bewegen jongens meer dan meisjes en hoe komt het dat tieners soms de helft minder bewegen dan toen ze kind waren? Tegelijk rekent de auteur af met een aantal vooroordelen, zoals dat pubers uit hun krachten groeien en vroegrijpe kinderen de grootste sporttalenten zijn.

Alle vormen van lichaamsbeweging, zoals lichamelijke opvoeding op school en sporten in de vrije tijd worden uitvoerig en kritisch besproken. Hoe kun je het activiteitenpatroon van jongeren beïnvloeden? Objectieve beweegmonitoren, hartslagentellers en hippe beweeggadgets worden daarbij op waarde geschat. Kemper brengt de ethische kanten van (top)sportbeoefening door kinderen en talentscouting bij jongeren voor het voetlicht. De auteur sluit af met een pleidooi voor een 'beweegvriendelijke' woon- en leefomgeving met veilige fiets- en voetpaden. Een integrale aanpak van de bewegingsarmoede bij jongeren kan volgens Kemper de nadelige invloed van te weinig lichaamsbeweging op de gezondheid voorkomen.

Fitte kinderen, sportieve tieners is bestemd voor iedereen die beroepsmatig geïnteresseerd is in het bewegen van jongeren. Daaronder vallen kinder-, school- en jeugdartsen, fysiologen, fysiotherapeuten, vakleerkrachten lichamelijke opvoeding en sporttrainers, maar ook psychologen en pedagogen.

Han C.G. Kemper is emeritus hoogleraar Gezondheidkunde en Bewegingswetenschappen en werkzaam op het EMGO+ Instituut van het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Hij is de initiator van het Amsterdamse Groei- en GezondheidsOnderzoek. Daarin werden jongeren tussen 13 en 43 jaar longitudinaal gevolgd en de invloed van lichaamsbeweging op hun gezondheid op volwassen leeftijd geanalyseerd.

Fitte kinderen, sportieve tieners is een uitgave van Reed Business en is sinds april verkrijgbaar via www.elseviergezondheidszorg.nl of de klantenservice op +31 (0)314 358 358. Auteur: Han C.G. Kemper ISBN: 9789035232419 / Uitgave: 1e druk 2011 / Pagina's: 223 / Prijs: 49,95 euro

()

Noot voor redacties

()

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht