Provincie Noord-Brabant


17 mei 2011

PERSBERICHT


E280.000 euro voor verbetering recreatievoorzieningen West-Brabantse binnenwateren

Langs de Mark, de Dintel en de Vliet is behoefte aan meer en betere voorzieningen voor de kleine pleziervaart, kanoërs, vissers, fietsers en wandelaars. Er is E140.000,- is beschikbaar gesteld door de gemeenten Moerdijk, Steenbergen, Halderberge, Etten-Leur, Roosendaal en waterschap Brabantse Delta voor het project Waterland; verbeteren vaarroutes en oeverfaciliteiten. Daarnaast is vanuit Europa ook voor E140.000,- aan subsidie verleend.

Waterland
West-Brabant is een bijzonder gebied met rivieren, kreken en natuurgebieden. Deze regio is actief bezig om meer toeristen aan te trekken. De rivieren de Mark, de Dintel en de Vliet bieden veel mogelijkheden voor recreatie en toerisme waar tot nu toe relatief weinig gebruik van wordt gemaakt.
Met de ondertekening van een convenant tussen 3 gemeenten en het waterschap in 2009 is afgesproken dat partijen gezamenlijk streven naar een kwaliteitsimpuls van de Mark, de Dintel en de Vliet. Dit heeft concreet geleid tot project Waterland waar 5 gemeenten en het waterschap aan werken. Geplande maatregelen binnen het project betreffen het aanleggen van steigers voor pleziervaart en kanoërs, vissteigers/stoepen, picknickbanken en het verbeteren van de informatievoorziening en bewegwijzering. Deze maatregelen bevorderen de koppeling met de fiets- en wandelroutes op het land. Begin zomer 2012 moeten de voorzieningen zijn gerealiseerd. In de komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt.

Mark-Dintel-Vliet
Mark-Dintel-Vliet is een samenwerkingsverband tussen meerdere gemeenten en Waterschap Brabantse Delta, waarbinnen samen gezocht wordt naar het verwezenlijken van gezamenlijke ambities. Het eerste concrete resultaat van de samenwerking is de financiële stimulans van E280.000 voor het project Waterland en toont daarmee de meerwaarde aan van samenwerken. Nog niet eerder hebben de partijen op een dergelijke manier met elkaar samengewerkt.

Brabant aan Zee
Het project Waterland wordt gezien als een deelproject van Brabant aan Zee, een ambitieus recreatieproject van 18 West-Brabantse gemeenten en het Zeeuwse Tholen. De ambitie om het West-Brabantse vaarwater een kwaliteitsimpuls te bezorgen bestaat al ruim twintig jaar. Geconstateerd werd dat het water veel potentie biedt, maar dat de deelnemende gemeenten in de loop der tijd veelal met hun rug naar het water waren gegroeid. De wens om hier iets aan te doen, vloeide voort uit het revitaliseringsproces en kwam naar aanleiding van Brabant aan Zee in een stroomversnelling.


Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Dit project maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de gebiedscommissie Brabantse Delta.


EINDE PERSBERICHT



Provincie Noord-Brabant