GroenLinks Utrecht


Vragen over politieoptreden 1 mei demonstratie

GroenLinks raadslid Heleen de Boer heeft vandaag schriftelijke vragen aan het college gesteld over de ongeregeldheden tijdens de 1 mei demonstratie in Utrecht afgelopen zondag. De politie trad stevig op en er ontstonden diverse schermutselingen die leidden tot enkele arrestaties. De gemeenteraad is gelijk op de avond van 1 mei hierover door de burgemeester geïnformeerd. De Boer stelt deze snelle informatievoorziening op prijs, maar heeft niettemin een aantal vragen over de gang van zaken.

Wolfsen heeft voorafgaand aan de demonstratie een brief gestuurd naar de organisatoren. Daarin stelt de burgemeester onder andere voorwaarden aan de maten van spandoeken. De rechtbank in Rotterdam oordeelde onlangs, ten aanzien van de 1 mei demonstratie daar, dat het verbieden van spandoeken het recht van betoging beperkt. De Boer vraagt zich dan ook af welke objectieve maatstaven de burgemeester heeft gebruikt om voorwaarden te stellen aan de demonstratie afgelopen zondag. Daarnaast wil De Boer weten waarom de brief pas op 29 april is verzonden, twee dagen voor de demonstratie.

Na afloop van de demonstratie hebben diverse buurtbewoners, toevallige passanten en winkelend publiek zich in de pers kritisch uitgelaten over het optreden van de politie. Het raadslid wil daarom ook van de burgemeester weten of er een extra onderzoek komt naar het handelen van de agenten.


Noot voor redacties