Audioverslagen raad Baarle-Nassau voldoen als eerst aan Webrichtlijnen


BAARLE-NASSAU, 20110503 -- Onlangs is de eerste Nederlandse website met raadsverslagen in audiovorm gelanceerd die volledig voldoet aan de strengste normen van de Webrichtlijnen. De site is optimaal toegankelijk en verdient daarmee het predicaat ‘drempelvrij met drie sterren’, het hoogst haalbare certificaat. Het Brabantse Baarle-Nassau heeft de primeur. De site is ontwikkeld door NotuBiz, specialist in het bouwen en ontwikkelen van democratische infrastructuur.

Sinds 1 januari 2011 zijn de Webrichtlijnen voor de overheid van kracht. Deze stellen eisen aan websites van overheidsinstanties en politieke organen op het gebied van ontwerp, bouw en beheer. Websites die voldoen aan de richtlijnen zijn optimaal toegankelijk voor alle bezoekers, onder wie ook blinden en slechtzienden, en zijn beter te vinden via zoekmachines. Dit heeft als voordeel dat een grotere groep internetgebruikers wordt bereikt. Bovendien hebben bezoekers meer keuzevrijheid in de manier waarop zij informatie tot zich nemen. De Webrichtlijnen helpen zo om politiek en democratie dichter bij de burger te brengen. Meer informatie over de richtlijnen is beschikbaar via www.webrichtlijnen.nl.

“Wij vinden optimale toegankelijkheid van digitale politieke informatie van groot belang voor de transparantie van de lokale politiek. We zijn trots dat onze dienstverlening daar nu volledig aan voldoet”, aldus Rens Groeneveld, CEO van NotuBiz. Baarle‑Nassau is de eerste Nederlandse gemeente die audioverslagen van politieke vergaderingen presenteert die voldoen aan alle Webrichtlijnen. Daarmee heeft de website het predicaat ‘drempelvrij met drie sterren’ verdiend. De pagina’s waarop de audioverslagen van de overige ruim 200 bij NotuBiz aangesloten Nederlandse gemeenten beschikbaar zijn, zullen spoedig volgen.

NotuBiz zal in de toekomst ook videoverslagen van politieke vergaderingen webrichtlijnenproof maken. Lastig hierbij is dat het ondertitelen van beeldmateriaal zeer kostbaar is. NotuBiz werkt op dit punt dan ook aan innovatieve oplossingen.

De vernieuwde raadsinformatiepagina van de gemeente Baarle‑Nassau is te vinden op http://baarle-nassau.raadsinformatie.nl.

Een beeldverslag van de overhandiging van het certificaat in Baarle-Nassau is te vinden op: http://bit.ly/ik2NQm en op www.notubiz.nl.