Ingezonden persbericht


PERSBERICHT DE BALIE
De filosofie van Meester Eckhart
Leven zonder Waarom: tussen Zen en Christendom

dinsdag 17 mei, 20.00 uur in De Balie
Meester Eckhart: 'We moeten God bidden om van God leeg te worden'. In Europa en in Nederland heeft religie sinds de jaren zestig voor veel intellectuelen afgedaan. Maar in diezelfde tijd ontstond ook de belangstelling voor de filosofie van het Oosten. Nu keert de interesse voor Europese meditatieve denkers via de omweg van het Oosten in Europa terug. Een avond over oosterse en westerse mystiek en meditatie. Nederlandse auteurs als Simon Vestdijk, Etty Hillesum en C.O. Jellema hebben zich diepgaand met Eckhart beziggehouden. Filosofen als Schopenhauer en Heidegger lieten zich inspireren door de man die meende dat we 'God moeten bidden om van God leeg te worden'.

Gesprek onder leiding van Roel Bentz van den Berg (Filosoof, VPRO, NRC Handelsblad) met schrijver Oek de Jong, filosoof en gewezen Zen Boeddhist Jan Bor en Nico Tydeman (o.v.) - studeerde theologie en werd Zen-meester.

Onlangs verscheen bij Uitgeverij Augustus: Eckhart nu, tien visies op Meister Eckhart. Onder redactie van Jaap Goedegebuure en Oek de Jong en Essays van Roel Bentz van den Berg, C.O. Jellema, Oek de Jong, Jan Oegema, Jaap Goedegebuure, Nico Tydeman, Frans Maas, Marcel Braekers, Gerard Visser, Jef Jacobs.

Noot voor de redactie: onderstaande informatie is

Ingezonden persbericht