Nederlandse Vereniging van Journalisten

Persvrijheid tot laagste niveau

dinsdag 3 mei 2011 | Het aantal mensen dat toegang heeft tot een vrije en onafhankelijke pers is gedaald tot het laagste niveau in de afgelopen tien jaar, aldus de Freedom House Barometer die op dinsdag 3 mei werd gepresenteerd. Maar er is ook een lichtpuntje. In landen als Colombia, Zambia en Indonesië gaat het iets beter met de persvrijheid en in de barometer is nog geen rekening gehouden met de zogenoemde Arabische Lente. Op dit moment neemt de persvrijheid in Egypte en Marokko toe.

Maar liefst drie miljard mensen leven in landen zonder persvrijheid, nog eens drie miljard leven in landen met gedeeltelijke persvrijheid en één miljard mensen hebben toegang tot een vrije en onafhankelijke pers.

Van de 196 landen en gebieden die door Freedom House werden beoordeeld in 2010, werden in totaal 68 (35 procent) beoordeeld als `vrij', 65 (33 procent) werden beoordeeld als gedeeltelijk vrij en 63 (32 procent) als geen vrije pers.

De tien landen die het slechtst scoren op het gebied van persvrijheid zijn: Wit-Rusland, Birma, Cuba, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Iran, Libië, Noord-Korea, Turkmenistan en Oezbekistan. Onafhankelijke media bestaan in deze landen niet of ze zijn nauwelijks in staat om te werken, de pers fungeert als een spreekbuis van het regime, de toegang tot objectieve informatie is zeer beperkt en een afwijkende mening wordt bestraft door middel van opsluiting, marteling en andere vormen van onderdrukking.

Lees hier het persbericht van Freedom House
Zie het origineel