Dienstenbond CNV



3 mei 2011

Medewerkers in doe-het-zelfbranche (DHZ) willen betere opleidingskansen en hoger salaris

Eind juni 2011 loopt jullie collectieve arbeidsovereenkomst (cao) als medewerker in de Doe Het Zelfbranche af. Om jullie wensen voor een nieuwe cao zo goed mogelijk in kaart te brengen heeft CNV op 19 april aan zo veel mogelijk leden enkele telefonische vragen gesteld. De boodschap was helder: werken in de Doe Het Zelfbranche kan erg leuk zijn. Klanten helpen en leuke collega's maken het werk plezierig. Maar de waardering, het salaris en de opleidingskansen die je krijgt laten soms ernstig te wensen over. Het signaal van jullie aan het CNV is dan ook helder: ga voor ons op pad voor een fatsoenlijk salaris en betere opleidingskansen, zodat wij meer waardering ervaren voor het werk dat we doen.

Waardering
Een veel gehoorde klacht van jullie is dat er sprake is van een gebrek aan waardering. Er wordt soms veel gevraagd van de medewerker in de Doe Het Zelfzaak. De ruime openingstijden leiden tot een grote vraag naar flexibel moeten werken. Tegelijkertijd is er, mede door de moeizame economische situatie in de branche, zowel in kwaliteit als in omvang van het personeel gesnoeid. Soms ervaren jullie daardoor een hoop werkdruk. Daar staat helaas niet altijd waardering tegenover.

Laag salaris
Die lage waardering uit zich volgens veel CNV-leden in een te laag salaris. Natuurlijk, iedereen wil een hoger salaris. Maar als er iemand hier recht van spreken heeft is het wel de medewerker in de Doe Het Zelfzaak. Er zijn veel ervaren, volwassen medewerkers in de Doe Het Zelfbranche, bijvoorbeeld verkoopmedewerkers en kassières, die volgens de cao onder de tien Euro per uur verdienen. Wist je bijvoorbeeld dat een volwassen supermarktmedewerker zonder enige ervaring al minstens
10,50 per uur verdient? En dat het allereenvoudigste schoonmaakwerk in Nederland al met minstens een tientje per uur beloond wordt? Een situatie die eigenlijk ontoelaatbaar is wanneer je bedenkt dat de gevraagde deskundigheid, bijvoorbeeld om mensen goed te adviseren bij hun verbouwing, in Doe Het Zelfzaken een stuk hoger ligt dan in veel andere winkels in de detailhandel.

Opleidingskansen?
Daarnaast is veel door jullie opgemerkt dat opleiding en carrièrekansen in de branche vaak beperkt zijn. Er wordt te weinig geïnvesteerd in medewerkers. CNV heeft er daarom hard aan getrokken tijdens de vorige onderhandelingen om daarin een omslag te bereiken. Maar wanneer wij goed naar onze leden luisteren, dan zijn wij er nog lang niet, integendeel!

Aan de slag!
Er is dus veel werk te verrichten om bij jullie eerstvolgende cao de broodnodige verbeteringen in gang te zetten. Daarom hebben we aan jullie de vraag gesteld of je actief wil meedenken met je collega's en de vakbondsbestuurder in de cao-commissie. Er is door een aantal enthousiast gereageerd, dus daar gaan we mee aan de slag. Maar mocht je zelf niet telefonisch bereikbaar zijn geweest en toch graag mee willen denken in welke vorm dan ook (per mail, per telefoon, of als commissielid), dan kan dit natuurlijk! Neem dan contact op met je bestuurder Michiel Wallaard, bereikbaar via
m.wallaard@remove-this.cnvdibo.nl of 035-6460580.