Lezing: De opkomst, ondergang en wedersopstanding van religies


lezing door Philip Jenkins

Nijmegen, 20110405 -- De geschiedenis laat zien dat wereldgodsdiensten kunnen opkomen, ondergaan en wederopstaan. Het christendom lijkt nu in het Midden-Oosten voorgoed gemarginaliseerd. Zelfs in West-Europa lijkt het op zijn retour. Maar in het lange leven van religies is ‘voorgoed’ een betrekkelijk begrip. Historicus en godsdienstwetenschapper Philip Jenkins gaat hier tijdens een lezing verder op in. De lezing van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt plaats op dinsdag 3 mei van 20.00 - 22.00 uur in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Jenkins wijst erop dat het christendom eeuwenlang de belangrijkste religie was in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zelfs na de islamitische veroveringen namen christenen er nog lang sleutelposities in. 

Na zijn lezing gaat Philip Jenkins in gesprek met Herman Teule en Daniela Müller over de geschiedenis van het christendom.

Prof. Philip Jenkins is hoogleraar Geesteswetenschappen aan Pennsylvania State University. Hij studeerde onder meer geschiedenis en criminologie en verwierf vooral grote vermaardheid als een buitengewoon veelzijdig godsdienstwetenschapper. Hij heeft zich echter ook beziggehouden met misdaad en met het fenomeen van de morele paniek rond zaken als kinderporno, seksueel misbruik en terrorisme. Bekende publicaties van zijn hand zijn The Next Christendom: The Coming of Global Christianity (2002), God's Continent: Christianity, Islam, and Europe's Religious Crisis (2007) en The Lost History of Christianity. The Thousand-Year Golden Age of the Church in the Middle East, Africa and Asia and How It Died (2008).

Sprekers van de Radboud Universiteit Nijmegen: prof. dr. Herman Teule is hoogleraar Oosters Christendom, prof. dr. Daniela Müller is hoogleraar Kerkgeschiedenis.
Prof. dr. Evert van der Zweerde, hoogleraar Politieke filosofie en wetenschappelijk adviseur van het Soeterbeeck Programma, leidt het gesprek.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/jenkins

The Religious Future of Europe – Seminar met Philip Jenkins
Dinsdag 3 mei 2011, 15.00 - 17.00 uur | Huize Heyendael  Radboud Universiteit Nijmegen
Philip Jenkins plaatst gezond verstand en koele cijfers tegenover paniekverhalen over de islamisering van Europa. www.ru.nl/sp/seminarjenkins